Egészség

Közép-Európa egyik legkorszerűbb CT-je Szegeden

Közép-Európa egyik legkorszerűbb CT-je Szegeden

2009. október 2., péntek
Közép-Európa egyik legkorszerűbb CT-je Szegeden

Közép-Európában egyedülálló komputertomográf (CT) berendezést adtak át pénteken a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE); az új technológiát alkalmazó eszközzel a szív koszorús ereiről, valamint az agy és a hasi szervek artériás és vénás rendszeréről is kiváló képek nyerhetők.

Szabó Gábor

, az SZTE rektora elmondta, hogy a 300 millió forintos beruházás a magánszféra és az egyetem közötti együttműködésnek köszönhetően valósulhatott meg. A berendezést az az Euromedic Diagnostics Szeged Kft. vásárolta és működteti, amely már öt éve végzi a klinikákon a radiológiai és izotópdiagnosztikai vizsgálatokat.

Vincze Rita

, az eszközt fejlesztő GE Healthcare kelet-közép-európai értékesítési igazgatója közölte, a mátrixdetektoros készülékkel egy vizsgálatsorozat csupán 5-8 másodpercig tart, így a pácienseket a korábbinál 50 százalékkal kisebb sugárterhelés éri. A CT már az egyik leggyakoribb képalkotó diagnosztikai vizsgálattá vált, s így a teljes lakosságot érő ionizáló sugárzás kétharmadát adja, ezért a technológiai fejlesztések egyik legfontosabb eleme a sugárterhelés csökkentése - tudatta a szakember.

Kardos Lilla

, a Euromedic Diagnostics Szeged Kft. igazgatója közölte, a 15 országban több mint kétszáz diagnosztikai, dialízis és onkológiai centrumot működtető Euromedic cégcsoport 18 esztendeje a fővárosi MÁV kórházban nyitotta meg első magyarországi központját, s rá két évre Szegeden is megkezdte a kamerás vizsgálatok végzését. A cégcsoport évente mintegy 5 millió beteget lát el és 3,5 millió képalkotó diagnosztikai vizsgálatot végez, ebből 850 ezret Magyarországon, 350 ezret Szegeden. Az új berendezéssel naponta 70-80 vizsgálatot végeznek majd, a technológia és a személyzet többet is lehetővé tenne, csupán az egészségügyi finanszírozás jelent korlátot – mondta az igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.