Egészség

„Törődés napja” – abszolút népbetegség a magas vérnyomás

„Törődés napja” – abszolút népbetegség a magas vérnyomás

2009. május 20., szerda
„Törődés napja” – abszolút népbetegség a magas vérnyomás

A Magyar Hypertónia Társaság, a Magyar Kardiológusok Társasága és a Novartis Hungária május 19-én Szegeden is megrendezte a „Törődés napját", melyen a magas vérnyomás-betegség (hipertónia) veszélyeire hívták fel az emberek figyelmét.

Két előadást hallgathattak meg az érdeklődők a magas vérnyomásról, majd a kockázati tényezők mérésére is lehetett jelentkezni: vérnyomásmérés, vércukor-, illetve vérzsírszint-meghatározást végeztek. Ezek mindegyike ugyanis az érelmeszesedés rizikófaktora. A magas vérnyomás gyakran jár együtt más társbetegségekkel: nagyon sok cukorbeteg szenved például hipertóniában is, de nincs a két betegség között közvetlen összefüggés.

A vérnyomást az úgynevezett szisztolés és a diasztolés értékekkel adjuk meg, az első szám azt a vérnyomásértéket mutatja, mikor a szív összehúzódásakor az érrendszerbe löki a vért - ez tulajdonképpen a maximum érték, míg a második szám azt a vérnyomást jellemzi, amikor a szív pihen a két dobbanás között - vagyis ez a minimum érték.

Akinek nincs semmi más betegsége, annak 140/90 Hgmm alatt kell lennie a vérnyomásának, akinek viszont van valamiféle egyéb társbetegsége, például szív- vagy érrendszeri betegség, cukor-, illetve vesebetegség, vagy már volt szívinfarktusa, annak a 130/80-as határértékek az irányadóak - tudtuk meg

Forster Tamástól

, az SZTE II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ igazgatójától. A magasvérnyomás-betegség, illetve annak különböző fokozatai ma körülbelül minden negyedik embert érintik Magyarországon, vagyis mintegy két és félmillió beteg szenved tőlük. Körülbelül hasonló az arány világszerte, azonban az is beszédes tény, hogy ez csak a diagnosztizált és nyilvántartott betegek száma, sok magas vérnyomással élő betegről nem tudnak a statisztikák - emelte ki a professzor. Ennek részben az is lehet az oka, hogy a hipertóniának nem mindig vannak tünetei, vagy csak később jelentkeznek: szédülés, fejfájás, fáradtságérzet, nehézlégzés, orrvérzés, látászavarok, mellkasi fájdalom stb. A betegség szövődményei között sok más mellett szívinfarktus, érszűkület, koszorúér-betegség, agyvérzés és veseelégtelenség szerepelnek. A magas vérnyomás esetében alapvetően életmódhoz kapcsolódó betegségről van szó: a magas testsúly, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a mozgás hiánya szerepet játszanak a kialakulásában. Épp ezért elsősorban az életmód megváltoztatása fontos, a gyógyszeres kezelés ugyanis csak akkor lehet hatékony - hívta fel a figyelmet Forster Tamás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.