Balhé

Elcsalt egymilliárdot, majd Ungandába repült

Elcsalt egymilliárdot, majd Ungandába repült

2022. május 5., csütörtök
Elcsalt egymilliárdot, majd Ungandába repült

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség letartóztatását indítványozta annak a férfinak, aki közel egymilliárd forintos költségvetési csalást követett el egy bűnszervezetben, majd a nyomozás során Afrikába menekült.

A gyanúsított egy bűnszervezet tagjaként 2017-től bűncselekmény céljából cégeket vásárolt vagy alapított, főként szerb és alacsony egzisztenciájú strómanokkal. A tényleges gazdasági tevékenységet nem végző cégek bankszámlái felett rendelkezéssel a bűnszervezet tagjai bírtak, melyeken keresztül 2-5% közötti jutalékért cserébe fiktív számlázásból származó pénzeket futtattak át.

A fiktív számlákkal a bűnszervezet szolgáltatásait igénybe vevő cégek mentesültek a jellemzően uniós beszerzések belföldi forgalomba hozatala után fizetendő ÁFA megfizetése alól, amelyet így senki nem fizetett meg az állami költségvetés felé.

A msot elfogott gyanúsított a fiktív számlákat biztosító és az azokat befogadó zöldség-gyümölcs kereskedő cégek között közvetített. 2018 decembere és 2019 májusa között 982 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a cégek az állami költségvetésnek.

A nyomozás során, 2019. októberében a gyanúsított Ugandába távozott, a kibocsájtott nemzetközi elfogató parancsok alapján a holland egészségügyi hatóságok kapták el.

A bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásban az ügyészség a szökés tényére, valamint a szökés, elrejtőzés veszélyére figyelemmel tett indítványt a gyanúsított letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.