A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki a hatósági előírások megszegésével állított elő húskészítményeket és árulta azokat egy szegedi piacon.
A férfi az egyik faluban, a sajtá házában dolgozott fel sertéshúst és árulta azt a legközelebbi kistermelői piacon. 2019. májusában két hétig árult Szegeden disznósajtot, füstölt májast és abált vért, amelyeket a hatósági előírások megszegésével állított elő.
Ráadásul nem rendelkezett érvényes egészségügyi kiskönyvvel, illetve a telephelyen sem volt lehetőség a kézfertőtlenítésre. A húskészítményeket pedig nem hűtötte be a szállítás és értékesítés előtt. Ennek megfelelően - nem meglepő módon - szalmonellatenyészet alakult ki a készítményekben.
28 vevő lázzal és egyéb kellemetlen tünetekkel járó megbetegedést szenvedett el, 4 beteg közülük kórházba is került.
A járási hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya a piacon tartott ellenőrzése során a vádlott termékeiből ugyanazt a kórokozót mutatta ki, ami a betegeket megfertőzte, vagyis a férfi igazoltan megszegte a húsárura vonatkozó és a biztonságos élelmiszerelőállítást garantáló jogszabályokat.
A járási ügyészség ártalmas közfogyasztási cikk forgalomba hozatalának bűncselekményével vádolja.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.