Balhé

Letartóztatásban egy Szeged környéki polgármester

Letartóztatásban egy Szeged környéki polgármester

2022. február 9., szerda
Letartóztatásban egy Szeged környéki polgármester

A Szegedi Járási Ügyészség közleménye szerint három férfi letartóztatását indítványozták: egy Csongrád-Csanád megei település polgármesterét, az önkormányzat egyik dolgozóját valamint egy építőipari cég vezetőjét. Gyanújuk szerint egy munkásszálló építése során okoztak 222 millió forint vagyoni hátrányt az állami költségvetésnek.

A Szeged környéki település polgármestere még 2017. júliusában nyújtott be támogatási kérelmet a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalhoz, melynek alapján még ugyanezen év októberében 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a község a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól. A pályázatban a projekt teljes bekerülési költségét 371 millió forintban jelölték meg, 149 millió forint saját forrás megléte mellett.

A polgármester a támogatási kérelemben a beruházás teljes költségét valótlanul túlárazta az eljáró kormányhivatali alkalmazottakat megtévesztve.

A pályázattal összefüggésben kapcsolattartóként az önkormányzat egy alkalmazottját jelölték meg, továbbá a közbeszerzésbe egy, a polgármester ismeretségi körébe tartozó budapesti építőipari céget vontak be, melyre azért volt szükség, hogy a túlárazott kivitelezéssel összefüggésben számlák kibocsájtásával a támogatási összeg lehívását biztosítsák.

A valóságban azonban a kivitelezést a polgármester által kijelölt cégek végezték, az általa irányított önkormányzati alkalmazott közvetítésével.

Több mint 100 milliót tüntettek el

A munkásszálló kulcsrakészen 258 millió forintból megvalósult, a fent maradó 113 millió forintból a budapesti cég vezetőjével a polgármester mintegy 70 millió forintot a saját cégének utaltatott, majd abból társasházakat épített, ingatlant vásárolt. A fenti összegből 10 millió forint még egy szociális szövetkezetnek lett átutalva, míg a további összeg sorsa egyelőre ismeretlen.

A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint hűtlen kezelés bűntette miatt indult eljárásban az ügyészség a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel tett indítványt a gyanúsítottak letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére. Az ügyészi indítvány tárgyában a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója fog dönteni a mai napon megtartott ülésein.

Az eljárás meghiúsításának veszélyét alátámasztják azok az adatok is, melyek szerint a polgármester és munkatársa több alkalommal tettek kísérletet tanúk befolyásolására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.