Balhé

Nagy fogás: több mint 2 milliárddal károsították a költségvetést az előállított áfacsalók

Nagy fogás: több mint 2 milliárddal károsították a költségvetést az előállított áfacsalók

2021. december 2., csütörtök
Nagy fogás: több mint 2 milliárddal károsították a költségvetést az előállított áfacsalók

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség irányításával a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád-Csanád Megyei Vizsgálati Osztályának nyomozói és a Készenléti Rendőrség Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársai összehangolt akció keretében az országban több helyszínen 15 személyt állítottak elő és közülük 6 személyt vettek őrizetbe költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt.

Bűnszervezettől kértek segítséget

Az őrzésvédelemmel foglalkozó cégek vezetői azért, hogy munkavállalóik után ne kelljen közterheket, valamint a vagyonvédelem, mint általuk nyújtott szolgáltatás után ÁFÁ-fizetni, igénybe vették egy a nyomozó hatóság által már korábban feltárt bűnszervezet segítségét.

A bűnszervezet által nyújtott szolgáltatás lényege szerint a megrendelők munkavállalóit fiktíven más társaságokhoz jelentették be, többlépcsős céghálót létrehozva, melynek legalsó szintjén a foglalkoztatással járó közterheket és a szolgáltatás nyújtása után fizetendő ÁFÁ-t bár részben bevallották, de azt senki nem fizette meg.

A bűnszervezet a költségvetési csalás leplezésére a céghálóban szereplő gazdasági társaságokat rendszeresen cserélgette és jutalék ellenében fiktív számlákat is rendelkezésre bocsátott.

A főügyészség irányítása mellett folyamatban levő nyomozásban korábban szintén összehangolt akció keretében a bűnszervezet több tagja került letartóztatásba, így annak irányítói, az alattuk végrehajtói szinten levők, a cégeket biztosító ügyvéd és más érintettek.

Több mint 2 milliárdos kár

A keddi akcióban 13, a bűnszervezet szolgáltatásait igénybe vevő vagyonvédelemmel foglalkozó cég 5 vezetője, a cégek közötti pénzt mozgató személy került őrizetbe vételre, míg további 9 személy előállításra és gyanúsítottkénti kihallgatásra. Az akció célja a gyanúsítottak felelősségre vonása mellett a bizonyítékok beszerzése, valamint a Vagyon-visszaszerzési Hivatal bevonásával a bűncselekményből származó vagyon elvonása is volt.

A most végrehajtott akcióval érintett cégek több mint 2 milliárd forinttal károsították meg az állami költségvetést.

A bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásban a főügyészség a 6 gyanúsított letartóztatásának egy hónapra történő elrendelést a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés és az eljárás meghiúsításának veszélye miatt indítványozta. Az ügyészi indítvány tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája a mai napon tartott üléseken fog dönteni.

via Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.