ARC

Kohári Nándor: Botka ugródeszkának használja Szegedet

Kohári Nándor: Botka ugródeszkának használja Szegedet

2009. augusztus 21., péntek
Kohári Nándor: Botka ugródeszkának használja Szegedet
1990 és 1998 között egyfajta amatőr bukdácsolás folyt, 1998-2002 között a sokat szidott fideszes vezetés idején a jó várospolitika mellé rossz politikai teljesítmény társult, 2002 után pedig fordult a kocka: a rossz várospolitikát jó politikai teljesítménnyel próbálják kendőzni, eladni a szocialisták. Mindezt Kohári Nándor, az ifjúsági és sportbizottság fideszes elnöke állítja, aki szerint a közpénzek komoly elherdálása figyelhető meg Botka László polgármesterségének hét éve alatt.- A szegedi munkanélküliség fele az országos átlagnak, az iparűzési adó 300 millió forinttal több a vártnál, az Árkád, a Volvo és a Hansa-Kontakt is új munkahelyeket teremt a városban, mely hagyományosan kereskedő- és szolgáltató centrum, tudományos, oktatási és idegenforgalmi központ – tájékoztatta nemrég Botka László (MSZP) polgármester a helyieket a Szegedi Tükör című PR-lapban. Mindezek tükrében miért van az, hogy az ellenzék állandóan a termelő beruházások hiánya miatt aggódik? - Mert úgy úgy tapasztaljuk, hogy az emberek egyáltalán nem érzik ilyen rózsásnak a helyzetet. Az amúgy önmagában is elég szomorú szegedi munkanélküliségi statisztikát az szépíti, hogy rengeteg fiatal vállal külföldön munkát vagy ingázik Budapestre, s marad mellette szegedi állandó lakos. 2002-től, a szocialisták kormányzása idején drámai mértékben felgyorsult a helyi ipar leépülése, elég, ha csak a Heavytex vagy a cipőgyár megszűnésére gondolunk. Kétségtelen tény, a város nem lehet nehézipari centrum, s a könnyűiparnak Ázsia óriási konkurenciát jelent, ugyanakkor a kormányzati politikának és a helyi önkormányzatnak kutya kötelessége lett volna megvédeni és fejleszteni a magyar élelmiszeripart. Súlyos felelőtlenségnek tartjuk továbbá, hogy több nagyberuházás a szegedi polgármesteri hivatal nem megfelelő hozzáállása miatt hiúsult meg. A csomagolóanyag-kereskedelemmel foglalkozó Texpack Kft. Szeged helyett választotta a Mórahalmi Ipari Parkot, de a Richter gyógyszergyár sem véletlenül döntött Debrecen mellett, miután Bogsch Erik vezérigazgatót itt csak osztályvezető-helyettesi szinten fogadták. Botka Lászlónak komoly lobbitevékenységet kellett volna és kellene kifejtenie, hogy termelő beruházásokat csábítson Szegedre, ehelyett a városvezetés csupán a multinacionális nagykereskedelmi láncok befogadásánál mutat rugalmasságot és gyorsaságot.

Lejárt az üzletközpontok elszaporodásának kora

- Mire vélik önök ezt a fajta kettősséget? - A szegedi önkormányzat vezetői politikailag – eleddig – sikeres fiatalemberek, akik a valóságtól elszakadva, a hatalomtól megittasulva képtelenek a gazdasági élet szereplőit a helyükön kezelni. Közönyösek és érzéketlenek a termelő beruházásokkal szemben, hiszen bevallott céljuk, hogy kereskedelmi központtá tegyék Szegedet. Ugyanakkor ha saját termelő kapacitások költöznének a városba, lényegesen több iparűzésiadó-bevétellel számolhatnánk, nem mellesleg ezek a cégek sokkal markánsabban meg tudnának jelenni a helyi sport- és kulturális élet szponzorációjában. - Botka Lászlóék valóban többször nyilatkoztak úgy, hogy egyfajta kereskedelmi központtá kívánják fejleszteni a megyeszékhelyet, s bőven említhetők az e felé mutató lépéseit is. Mégis, felelőtlennek tűnik ez a politika, hiszen nehezen hihető, hogy akad a térségben potenciális vásárlóerő... - Valóban, hiszen a 90-es évek délszláv bevásárlóhulláma elenyészni látszik, a nagy láncok Romániába való kitelepülésével a keletről érkező bevásárlóturizmus is csökken, a hazai kereslet pedig a gazdasági és demográfiai válság miatt szűkül. Bizonyára nem is véletlen, hogy hatalmas a csönd a Dél-Újszegedre tervezett Interspar-megaberuházás kapcsán. A nagy dérrel-dúrral beharangozott móravárosi Napfényparkban is gyér a forgalom: világos, hogy elérte korlátait ez a fajta kereskedelmi kapacitás. A belvárosi Árkád-fejlesztésnek sem látom értelmét, azt pedig kifejezetten aljasságnak tartom, hogy az agyonszipolyozott Mars téri kereskedőknek újabb konkurenciát teremtve a magas bérleti díjjal bíró Anna és Irén csarnokok közvetlen közelében megnyissanak egy plázaszerű kereskedelmi központot! - Ha a Fidesz hatalomra kerülne 2010-ben Szegeden, milyen irányban indítaná el a helyi ipari struktúra átalakítását?- Biztos vagyok benne, hogy középtávon már érezhetővé válhat annak eredménye, ha a termelő szféra felé nyitunk Kecskemét, Debrecen vagy akár a szocialista vezetésű Nyíregyháza példáját követve. Az érdeklődést mutató cégeket ehhez szintjüknek megfelelően kell fogadni, segíteni kell őket területekkel, valamint a közműegyeztetési és az engedélyezési eljárások során. Igenis lehet Szegedre ipart telepíteni: élelmiszeripari, gyógyszeripari vagy éppen elektronikai összeszerelésekkel foglalkozó vállalkozásokat. Ha bizalmat kapunk a választóktól, reményeink szerint a következő ciklus második felében már konkrét gyár- és üzemnyitásokról tudunk beszámolni.

Könnyfakasztó beszédek és a botkai valóság

- Értem én, hogy égető szükség lenne a termelő beruházások betelepülésére, de hadd idézzem ismét Botka Lászlónak a Szegedi Tükörben megjelent interjúját: eszerint a város, a szegedi vállalkozások és az egyetem által nyert uniós források, az ezekből megvalósított és megvalósítandó beruházások révén mintegy 150 milliárddal lettünk, leszünk gazdagabbak. Mindez csak porhintés lenne ön szerint? - Véleményem szerint jelenlegi politikai ellenfeleink ügyes politikusok, jó politikai kommunikációt és PR-t építettek föl, ugyanakkor csapnivaló városvezetők. Érzéketlenek a fontos várospolitikai kérdések iránt, mint amilyen például az ipar pártolása vagy a város társzerkezetének, kulturális és építészeti örökségének védelme. Ha a rendszerváltás óta eltelt időről mérleget vonunk, azt mondhatom, 1990 és 1998 között egyfajta amatőr bukdácsolás folyt, 1998-2002 között a sokat szidott fideszes városvezetés idején a jó várospolitika mellé rossz politikai teljesítmény társult, 2002 után pedig ez megfordult: a rossz várospolitikát jó politikai teljesítménnyel próbálják kendőzni, eladni. Hiszem, hogy Szeged húsz évvel a rendszerváltás után egyszer már megérdemelné, hogy felelősségteljes városvezetése legyen, melynek az átgondolt várospolitika és a kitűnő napi politikai rutin egyformán sajátja. Azt látom egyébként, hogy Botka László számára Szeged elsősorban az ugródeszka szerepet tölti be. A polgármester a színházban összeterelt nyugdíjasok előtt könnyfakasztó beszédet tart arról, hogy Szeged számára nem csak kő és beton. Azonban ha valóban élhető várost szeretne teremteni, fontosnak tartaná Szeged sportinfrastruktúrájának fejlesztését, és megértené, hogy a közjavak fogalma a korszerű várospolitikai gondolkodásban nemcsak a csatornát, a könnyűszerkezetes beváráslóközpontokat jelenti, hanem a csöndet, a jó levegőt, a parkokat, a sportolási és rekreációs lehetőségek biztosítását is. - Azt mondja, Botka László ugródeszkának tekinti Szegedet. Elképzelhetőnek tartja, hogy 2010-ben ő legyen az MSZP miniszterelnök-jelöltje? - Szerintem nem lesz az, de nem az ő szándékain múlik ez, hiszen Botka szeretne az MSZP meghatározó országos politikusává válni. Ezt már azzal is jelezte, hogy 30 évesen, frissen megválasztott szegedi polgármesterként nekifutott az országos választmányi elnökségnek, s azóta is lebegteti kormányzati szerepvállalását. Ám ügyes politikusként felméri, hogy az MSZP népszerűségének hanyatlásával a hatalmi bázis számára maximum Szeged maradhat. Ténykérdésként kezelhető, hogy ő lesz a szocialisták polgármester-jelölte. - Tehát ellene, az ő legyőzésére készül a szegedi jobboldal. - Nem így fogalmaznék, éppen azért, mert alapvető szemléletmódbeli különbség van köztünk és a szocialisták között. Nálunk az első helyen nem az áll, hogy mi nem szocialisták vagyunk, hanem az, miként gondolkodunk a várospolitikai kérdésekben, milyen értékekkel és programmal rendelkezünk.

Az eltapsolt közvagyon és az elherdált közpénzek nyomában

- Hogy érzi, ezeket az önálló gondolatokat, értékeket megfelelően jeleníti meg a Fidesz a szegedi lakosság felé? - E tekintetben mindenképpen erősítenünk kell még. A következő egy év választási év lesz, ebben az időszakban a helyi kommunikációnkon és annak hatékonyságán javítanunk kell, több fórumot és fogadóórát kell tartanunk, s szükségesnek tartom a lakossági-civil kapcsolattartás további szélesítését is. Nap mint nap kérdezik tőlünk, ki lesz a Fidesz polgármester-jelöltje. Talán kisebbségi álláspontot képviselek, de úgy gondolom, ez a kérdés egyelőre még nem aktuális, először is azt kellene látni ás láttatni minél szélesebb körben, hogy van alternatíva, a Fidesz-KDNP szövetségi rendszerében rengeteg jó ötlet születik, illetve ezek megvalósításának gátja a jelenlegi hatalom, tehát változásra van szükség. Szegeden az MSZP vesztésre áll, a városvezetésnek rengeteg a zűrös ügye és a súlyos hibája, ami a szegedi lakosságban kellőképpen nem tudatosult. A most elkövetett hibák tizedéért – sokszor jogosan – verték el a Fideszen a port a szegediek annak idején. - Az ehhez hasonló kijelentésekért szokta Botka László azt mondani, a Fidesz programalkotás helyett folyamatosan csak vele foglalkozik, s jó annak a városnak, ahol az a legnagyobb probléma, hogy egy szobrot néhány méterrel arrébb helyeznek. Konkretizálná, milyen zűrös ügyekről, súlyos hibákról van szó, mely hátrányosan érinti a szegedieket, csak talán még nincsenek vele tisztában? - Számos önkormányzati vagyonelem értékesítését tartjuk erősen problémásnak, ilyen például a Pulcz utcai korábbi fertőző eladása 80 millióért vagy az I-es kórház értékesítésre történő előkészítése. A közpénzek komoly elherdálásának is tanúi voltunk, elég, ha csak arra gondolunk, hogy az egészségügyi integráció előtt milliárdokat költöttek felújításra, majd leépítések, szűkítések következtek be. De folytatom tovább: a Ligetfürdő-ügyben álláspontunk szerint 1,5-2 milliárdos értékkülönbözet van a valódi érték és aközött, amennyiért meg kívánnak szabadulni tőle. A Deák Ferenc utcai óvodát egy kaszinó miatt zárták be, s ha arra sétálunk, látjuk, az ovi felújítására ugyan nem volt pénz, de a 100 százalékos önkormányzati tulajdonú SZKT milliókat tudott költeni rá, hogy irodaépületté alakítsa az ingatlant. Milyen érdekes! Persze az is tanulságos, hogy az óvodák igazgatóságának igazgatója – az MSZP szeged városi elnökségének tagja – milliós jutalmakat tett közben zsebre...

A sporttámogatásban is túl kell lépni a szocialista logikán

- A Szeol-stadiont és a Mars téri U-pavilont viszont sikerült megmentenie az ellenzéknek és civil szervezeteknek, nyilatkozta egy korábbi sajtótájékoztatón, ahol a Fidesz és a KDNP vagyonleltározó és elszámoltató bizottság megalakítását jelentette be. A rendet és tisztaságot kívánó civil társadalom többször csalódott már e tekintetben a jobboldali országos vagy helyi politikai elitekben. A szegedi Fidesznek lesz elég ereje az elszámoltatáshoz? - Tisztában vagyok vele, hogy sokan szkeptikusak a Fidesz elszámoltatási programjával kapcsolatban, ugyanakkor a tamáskodóknak üzenem: mi nem kívánunk az MDF sorsára jutni. Az elemi társadalmi igényekből következő kőkemény politikai érdek és alapvető erkölcsi parancs is, hogy tabula rasát csináljunk országosan és Szegeden is: egész egyszerűen, megengedhetetlen, hogy bizonyos dolgok következmények nélkül maradjanak. Ami pedig az ön által említett Szeol-stadiont illeti: Botka László 2002-es programjában szerepelt ennek felújítása, mely máig nem történt meg. Amennyiben a Fidesz 2010-ben győz Szegeden, 2014-ig végrehajtjuk a stadion rekonstrukcióját, s kiemelt célunknak tekintjük a szegedi atlétikát méltó körülmények közé helyező rekortán pálya és a fedett uszoda megépítését is. - A jelenlegi szocialista városvezetés szerint uszodára jelenleg nincs pénz, pályázni pedig nem lehet rá. Milyen forrásokból kívánják finanszírozni ezt a beruházást? - Nézze, egyrészről az, hogy mire van pénz, politikai rangsor kérdése. A források persze nem végtelenek, de növelhetőek lennének a helyi ipar fejlesztéséve, a termelő beruházások megteremtésével. Tanuszodákra pedig igenis lehet pályázni az Európai Uniónál. Ha tehát tanuszodaprogramot valósítunk meg, de olyan létesítményt húzunk fel, amely a nemzetközi versenyszabványoknak is megfelel, akkor bizony elnyerhetők európai források is. Csak akarni kell, de a nem akarásnak elég látványos nyögés a vége... - Azt hiszem, Szegeden senki előtt sem titok, a SZEGEDma.hu olvasói előtt különösen nem, hogy 2002 óta a szocialista önkormányzat néhány nagy tömegbázissal és szurkolótáborral rendelkező sportág, így a férfi kosárlabda és a labdarúgás támogatását – fogalmazzunk visszafogottan – takaréklángra állította. Mindezek tükrében is, milyen sportpolitikai koncepcióval készül a Fidesz 2010-re? - Először is azt üzenném mindenkinek, hogy a Fidesz a meglévő értékeket ciklusoktól függetlenül tovább kívánja vinni. Túl kell lépni azon a szocialista logikán, mely a különböző sportágakat egymás ellen játssza ki. A palettát színesítve, nem a többiek ellenében szükség van a férfi kosárlabda fokozottabb támogatására, amit a csapat eredményei és a közönség elvárásai is alátámasztanak. Ami a focit illeti, úgy gondolom, az NB II-es szegedi labdarúgás megteremthető és tartósan finanszírozható akár a szegedi üzleti szférában és az önkormányzatnál rejlő gazdasági tartalékokból is. Az NB I-hez nagybefektető kell, ez már bonyolultabb kérdés. Sokkal többet szeretnénk egyébként áldozni az utánpótlás támogatására – nemcsak a futball területén –, és kiemelt figyelmet fordítunk az egészséges életmód, a tömegsport és az iskolai testnevelés fejlesztésére is. Világos és érthető alternatívát kínálunk a szegedieknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.