Hírzóna

Karikó Katalin ezúttal Hongkongban kapott díszdoktori címet

Karikó Katalin ezúttal Hongkongban kapott díszdoktori címet

2023. augusztus 8., kedd
Karikó Katalin ezúttal Hongkongban kapott díszdoktori címet

Jelentős tudományos felfedezései és életmentő eredményei elismeréseként Karikó Katalinnak, a Szegedi Tudományegyetem professzorának a „Tudományok Doktora” címet adományozta a Hongkongi Kínai Egyetem (CUHK). Ez Karikó Katalin 16. díszdoktori talárja, első ázsiai tiszteletbeli doktorátusi címe.

Hongkongba is elvitte Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetem és a szegedi biológus képzés kiválóságának hírét. A Hongkongi Kínai Egyetem (CUHK) honlapján tette közzé a hírt: a 2023. augusztus 4-i tiszteletbeli diploma-átadó ünnepségen a Tudományok Doktora címet adományozta Karikó Katalinnak. E kitüntetéssel a magyar biokémikus jelentős tudományos felfedezéseit és életmentő eredményeit ismeri el az ázsiai egyetemek ranglistáján 6. helyen szereplő intézmény.

Karikó professzor jelenleg a Szegedi Tudományegyetem professzora, valamint a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvostudományi Karán idegsebészeti adjunktus”

– olvasható a tudós dióhéjban összefoglalt életrajzában. Ott hangsúlyt kap, hogy kutatóként a ribonukleinsav (RNS) által közvetített mechanizmusokra specializálódott, leginkább a hírvivő RNS, azaz az mRNS-technológia és a Covid-19 vakcinák fejlesztésében való közreműködéséről ismert.

A világhírű biokémikus megtalálta a módját az mRNS módosításának. Társaival olyan szállítási mechanizmust dolgozott ki, amellyel a lipid nanorészecskékbe csomagolt mRNS-molekulák célzottan eljuttathatók a test azon részébe, ahol megszületik a betegséget leküzdő immunválasz, elkezdődik a gyógyuláshoz szükséges fehérje termelése.

Karikó Katalin a nemzetközi jelentőségű és úttörő kutatómunkájáért több mint száz elismerést kapott. Ezek közül a CUHK-közlemény hetet emel ki, köztük az ázsiai Nobel-díjnak tekintett Tang Prize-t, a tudomány Oscarjának nevezett Breakthrough-díjat és a Német Future Prize-t, miközben megemlíti: számos egyetem tiszteletbeli doktori címét is elnyerte.

A honkongi média részletesen beszámolt Karikó Katalin látogatásáról. Ottani nyilatkozataiban is a továbbtanulást, a tudományt és a kutatómunkát népszerűsítette, a nők laboratóriumokban és fejlesztésekben játszott szerepére irányította a figyelmet. A számos kínai nyelvű tudósítás mellett például azscmp.comangol nyelven összegezett. „Miután a Covid reflektorfénybe helyezte őt, az mRNS-vakcinák mögött álló tudós Hongkongban díjat kapott, és kifejezte reményét, hogy a technológia más betegségek kezelésére is alkalmas lehet”. A „magyar-amerikai biokémikus professzor azt reméli, hogy az mRNS-tudományt a sebgyógyításban és akár a rák ellen is lehet használni”. Karikó Katalin a „CUHK díszdoktori címének átvételére érkezett a városba, ahol megosztotta viharos kutatói útjának emlékeit, és véleményt mondott Hongkong biotechnológiai központként való működéséről”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.