Világtükör

Több száz épület megrongálódott a romániai földrengésben

Több száz épület megrongálódott a romániai földrengésben

2023. június 7., szerda
Több száz épület megrongálódott a romániai földrengésben

Több száz házat megrongált az Arad megyei 5,2-es erősségű földrengés kedden este, amit Szegeden is érezni lehetett.

A magyar határ melletti, partiumi megye több településéről is jelentettek károkat a kedd esti, 5,2-es erősségűre javított földrengés és az azt követő számos utórengés után. A legtöbb kár Gyorok községben keletkezett, ahol több száz épület rongálódott meg, többségüknek a tetőszerkezetében keletkezett kár vagy a kéménye dőlt be.

Corneliu Pop-Morodan polgármester az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott: szerdára összehívta a helyi szakértői bizottságot, hogy összegezzék a kárt. Hozzátette, az epicentrumhoz közeli települések egy része érintett, sérültek azonban nincsenek.

Hasonló károkat okozott a földrengés Temeshidegkút (Zabrani) községben, valamint a rengés ,,fészkének" számító Ópáloson. Ioan Turcin polgármester az Aradon hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy a legtöbb kár Kalodva (Cladova) településen van, ahol a helyi iskola két terme is használhatatlanná vált.

Aradon a vakolat és a fal rongálódott meg az épületeken. A polgármester azt nyilatkozta, a jövőben megbírságolják azokat a lakosokat, akik nem újíttatják fel házaikat.

Az 5,2-es erősségű rengést Magyarország számos pontján, köztük Szegeden, Makón, Békéscsabán és Gyulán is érezni lehetett. Ahogy mi is beszámoltunk róla, Szegeden Alsó- és Felsővároson is megmozdult a lakosok alatt a szék és a kanapé, Makón a csillárok is megremegtek, ahogy Békés vármegye valamennyi településén is. De észlelhető volt a rengés Kecskeméten és Budapesten is. Többek telefonján a vészjelzés is megjelent.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.