Még a baloldalon sem tetszik a külföldi kampánytámogatás

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyarok 61 százaléka szerint a magyarországi pártoknak nem lenne szabad semmilyen anyagi támogatást kapniuk külföldről a választási kampányukhoz, 60 százalékuk szerint pedig a jelenleginél szigorúbb szabályozásra lenne szükség e téren – derült ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

A Nézőpont Intézet honlapján hétfőn közzétett összefoglalóban azt írták, még a baloldali szavazók 41 százaléka is ellenez mindenféle külföldi kampányfinanszírozást, 49 százalékuk pedig szintén egyetértene a jogszabályok szigorításával.

FOLYAMATOSAN GIRULTAK A DOLLÁROK

Idén év elején került nyilvánosságra a Nemzeti Információs Központ által készített részjelentés, melyből kiderült, hogy a baloldali pártok kampányára különféle szervezetekhez összesen több mint 4 milliárd forint érkezett külföldről. Márki-Zay Péter, a baloldal volt közös miniszterelnök-jelöltje azzal védekezett a mozgalmához érkező forrásokkal kapcsolatban, hogy az civil szervezetként kapta a támogatást, nem pártként, azaz nem törvényellenesen. A hatóságok szerint a történtek mégis felvetik a tiltott kampányfinanszírozás gyanúját – írták.

A felmérés szerint a kérdésben egyértelmű a közvélemény álláspontja: a magyarok többsége (61 százaléka) semmilyen külföldi (akár nyugati, akár keleti) anyagi támogatást nem engedne a magyar pártok választási kampányában, és mindössze harmaduk (33 százalék) megengedőbb ebben a kérdésben.

  A Fidesz-szavazók csaknem négyötöde (78 százalék) elfogadhatatlannak tartja a pártok választási kampányánál a külföldi finanszírozás minden fajtáját. Az intézet szerint a baloldali választók megosztottsága azonban figyelemreméltó. A “pártlojalitásukat sokaknál felülírta a morális érzékük”: tízből négyen (41 százalék) egyetértenek azzal, hogy a magyarországi pártok a választási kampányukhoz külföldről ne kaphassanak semmilyen anyagi támogatást. Minden második baloldali szavazó (52 százalék) viszont inkább elnéző maradt a kérdésben, alighanem preferált pártját védelmezve – olvasható az összefoglalóban.

A kutatás szerint a magyarok 60, a Fidesz-szavazók 72, a baloldaliaknak pedig 49 százaléka azzal is egyetért, hogy “a pártok választási kampányának külföldi támogatása ellen” a jelenlegi törvényeknél “szigorúbb, a kampányban részt vevő minden szervezetre vonatkozó jogszabályokra” van szükség.

Mivel a választásra vonatkozó törvényeket nem szokás a választások előtti évben módosítani,

a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választások előtt még a parlament nyári ülésszakán elő kellene kerülnie a kampányfinanszírozás korábban a kormánypártok által megígért szigorításának. “Jól látható, hogy erre van társadalmi igény is”

– írta a Nézőpont Intézet az összefoglalójában.

(kiemelt kép: nezopont.hu)

Előző sztori

Szegeden is táncos flashmobbal ünnepel a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

Következő sztori

Európa élmezőnyében a szegedi villamosvezetők