Közélet

Különleges égi jelenség lesz felettünk, Szegedről is láthatjuk

Különleges égi jelenség lesz felettünk, Szegedről is láthatjuk

2023. június 3., szombat
Különleges égi jelenség lesz felettünk, Szegedről is láthatjuk

A Svábhegyi Csillagvizsgáló arról ír, hogy ma, azaz június 3-án a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, a vörösen fénylő Antares közelébe suhan égi kísérőnk, aki ráadásul éppen telihold állapotában örvendezteti meg a csillagot.

Az együttállás legszorosabb állapota június 4-én, éjfél után pár perccel áll be. Ekkor mindössze 19’-re, a Hold átmérője 2/3-ának megfelelő távolságban lesz a két égitest.

Az Antares a nyári égbolt egyik legfényesebb és legszebb színű csillaga, a Skorpió csillagkép legfényesebb tagja. Nevét a görög "Anti-Arész" kifejezésből kapta, amely az "Arész ellenfele" jelentést hordozza. A csillag ezt a nevet azért kapta, mert fényessége és vörösessége miatt látszólag versenyez a Mars bolygóval - írják.

A csillag megfigyelése Magyarországról vagy az északi félteke bármely más pontjáról kihívást jelenthet, mivel a déli égbolton helyezkedik el, emiatt tőlünk nézve alacsonyan helyezkedik el a horizonton. A telihold pereme és az Antares mindössze 19 ívperc távolságra lesz egymástól az éjszakai égbolton, a jelenet lenyűgöző égi látványt fog nyújtani annak, aki meglátja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.