Különleges égi jelenség lesz felettünk, Szegedről is láthatjuk

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló arról ír, hogy ma, azaz június 3-án a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, a vörösen fénylő Antares közelébe suhan égi kísérőnk, aki ráadásul éppen telihold állapotában örvendezteti meg a csillagot.

Az együttállás legszorosabb állapota június 4-én, éjfél után pár perccel áll be. Ekkor mindössze 19’-re, a Hold átmérője 2/3-ának megfelelő távolságban lesz a két égitest.

Az Antares a nyári égbolt egyik legfényesebb és legszebb színű csillaga, a Skorpió csillagkép legfényesebb tagja. Nevét a görög “Anti-Arész” kifejezésből kapta, amely az “Arész ellenfele” jelentést hordozza. A csillag ezt a nevet azért kapta, mert fényessége és vörösessége miatt látszólag versenyez a Mars bolygóval – írják.

A csillag megfigyelése Magyarországról vagy az északi félteke bármely más pontjáról kihívást jelenthet, mivel a déli égbolton helyezkedik el, emiatt tőlünk nézve alacsonyan helyezkedik el a horizonton. A telihold pereme és az Antares mindössze 19 ívperc távolságra lesz egymástól az éjszakai égbolton, a jelenet lenyűgöző égi látványt fog nyújtani annak, aki meglátja.

Galéria és videó a cikkben
Előző sztori

Pénteken is hódított a rerto a Partfürdőn

Következő sztori

Új buszok érkeznek Szegedre