Meteor

Ha ma esik, akkor negyven napig el sem áll

Ha ma esik, akkor negyven napig el sem áll

2023. június 8., csütörtök
Ha ma esik, akkor negyven napig el sem áll

A népi időjósok szerint, ha június 8-án, Medárd napon esik az eső, akkor a következő 40 napban is esni fog. Ha viszont nem szakad le az ég, akkor 40 napos szárazság várható.

Ha nem esik, de esőre szükség volna, akkor "Algyő öregasszonyai" nagy kakast fürdetnek meg, hogy zápor kerekedjék. Ugyanis a hagyomány szerint ha e napon megfürdetünk egy kakast, nyomban megnyílik az ég, és ömleni kezd belőle a zápor.

A göcsejiek a termésre is következtetnek, ha esik, akkor a fű szépen kihajt, a szőlő bőven terem, de a bor gyönge lesz. Eleki németek szerint ezen a napon kezdődött a bibliai özönvíz. Így tartja Pincehely magyar népe is.

Júniusraa szárazföld belső területei már fölmelegednek, a meleg levegő felfelé áramlik, és helyébe érkeznek a súlyosabb párás tengeri légtömegek, ezek meghozzák az esőket, zivatarokat. Ezért jellemző a május végi, június eleji változékony, záporos, zivataros időjárás, ami persze nem köthető egyetlen naphoz.

SZENT MEDÁRDOD EGY SAS VÉDELMEZTE AZ ESŐTŐL

Szent Medárdfrank származású,katolikus püspök, a flandriaiak megtérítője volt. Legendája az esőzéssel kapcsolódik össze. Gyermekkorában egy feje fölött szálló sas védelmezte őt az esőtől, felnőtt korában pedig, amikor egy duhaj, mulatozó társaságot nem tudott szép szóval megfékezni, esőért fohászkodott, így végül a csapatra hirtelen lezúduló és 40 napig tartó eső vetett véget a tivornyának.

HA HIHETUNK A NÉPI HAGYOMÁNYNAK, ÁZUNK JÚLIUSIG

Csütörtökön Szegeden az időnként felbukkanó nap mellett főleg gomolyfelhős idő várható. A nap első felében csak elszórtan, délután már ismét többfelé fordul elő zivatar, zápor. A nappali hőmérséklet 25 Celsius-fok körül alakulhat majd – írta aKöpönyeg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.