Illegális bevándorlás

Román vízummal érkeztek Európába migránsok - felszámolták az embercsempész-hálózatot

Román vízummal érkeztek Európába migránsok - felszámolták az embercsempész-hálózatot

2023. május 4., csütörtök
Román vízummal érkeztek Európába migránsok - felszámolták az embercsempész-hálózatot

Távol-keleti migránsok számára romániai munkavállalói vízumot szerző, és őket Nyugat-Európa felé útnak indító embercsempész-hálózatot számoltak fel Romániában - tudatta csütörtökön a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

A vádhatóság a szerdán végzett házkutatások nyomán hét gyanúsítottat vett őrizetbe Prahova megyében, akiket azzal gyanúsít, hogy 2021-ben bűnszövetkezetbe tömörülve indiai, bangladesi, nepáli és Srí Lanka-i állampolgárok számára kértek és szereztek román munkavállalói vízumot Európába juttatásuk megkönnyítése érdekében. A Romániába legálisan érkezett külföldiekkel azonban nem kötöttek munkaszerződést, csak nyugati országokba történő továbbutazásukhoz biztosítottak - fizetség ellenében - feltételeket: szállást és szállítást a nyugati határ közelébe.

A házkutatások során mintegy 300 ezer euró értékű készpénzt, 11 telefont, hét cégpecsétet, 25 bankkártyát és öt laptopot foglaltak le a bűncselekmények bizonyítékaként a hatóságok. Két gyanúsított esetében előzetes letartóztatást kért az ügyészség, a másik öt esetében hatósági felügyeletet rendelt el.

A román határrendészet nemrég közzétett első negyedéves mérlege szerint idén hatszor annyi, Romániából illegálisan távozni próbáló migránst fogtak el a hatóságok, mint ahány, az országba bejutni próbáló határsértőt tartóztattak fel.

Most már a magyar-román határon elfogott, Nyugatra tartó határsértők többsége legálisan érkezik Romániába.

A krónikus munkaerőhiánnyal küzdő Románia az utóbbi öt évben több mint kétszázezer, Európai Unión kívülről érkező munkavállaló befogadását engedélyezte, többségük azonban csak ugródeszkának tekinti a román munkavállalási vízumot, és megpróbál Magyarországon keresztül illegálisan Nyugat-Európába szökni. Hivatalos adatok szerint tavaly decemberben alig több mint 50 ezer Európai Unión kívüli vendégmunkás rendelkezett érvényes tartózkodási engedéllyel Romániában.

(MTI)

Borítókép: Pesti Srácok

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.