Politika

Orbán Viktor: Javulnia kell a politikai kapcsolatoknak Svédországgal

Orbán Viktor: Javulnia kell a politikai kapcsolatoknak Svédországgal

2023. május 23., kedd
Orbán Viktor: Javulnia kell a politikai kapcsolatoknak Svédországgal

Elvi kérdés, hogy ha egy ország, mint Ukrajna, pénzügyi támogatást vár tőlünk, akkor tanúsítson tiszteletet, és ne tegye feketelistára a vállalatainkat - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a katari gazdasági fórumon kedden.

A kormányfő arról is beszélt, hogy javulnia kell a politikai kapcsolatoknak Svédország és Magyarország között ahhoz, hogy a svédek NATO tagságát a magyar parlament jóváhagyja.

A miniszterelnök Ukrajnáról is beszélt. "Ha szükségetek van a pénzünkre, tanúsítsatok tiszteletet, és ne szankcionáljátok a vállalatainkat!" - hangsúlyozta a magyar kormányfő arra a felvetésre válaszolva, hogy Ukrajnában egy magyar bank működését korlátozzák.

A magyar kormányfő John Micklethwaittel, a Bloomberg főszerkesztőjével folytatott beszélgetésében rámutatott: Magyarország azért tekint a fősodratú európai nézőponttól eltérő szemszögből az ukrajnai konfliktusra, mert szomszédos a háborúban álló országgal, amelynek területén jelentős magyar kisebbség él, amelynek tagjai közül többen életüket vesztették az összecsapásokban. A miniszterelnök a diplomácia kudarcának nevezte a háborút, amelynek sohasem szabadott volna megtörténnie.

Viktorszerint a konfliktusban nem az a fő kérdés, hogy ki támadott meg kit, hanem, hogy mi fog történni a következő reggel: újabb emberek fognak meghalni.

A miniszterelnök szerint ezért először tűzszünetre van szükség, utána pedig el lehet kezdeni az új európai biztonsági rendszer megtárgyalását.

Egy kérdésre válaszolva kifejtette: az Egyesült Államokban a demokratákat sokkal inkább ideológiai alapon vezetik, mint a republikánusokat. A demokraták rendszeresen igyekeznek meggyőzni az embereket saját elveikről, sőt néha rákényszeríteni akaratukat másokra. "Ezt én nem szeretem, nekünk megvan a saját kultúránk, a saját életformánk, ne tessék beleavatkozni, kérem!" - fogalmazottOrbán Viktor. Hozzátette: "Ne neveljenek minket, ne mondják meg, mi a jó és mi a rossz!" Sem az amerikaiaknak, sem más nemzethez tartozóknak nem dolga az, hogy megmondják, hogyan éljenek a magyarok. Donald Trump volt republikánus elnök jól érti ezt - tette hozzá a magyar kormányfő.

(via Index, MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.