Közélet

Mihálffy Béla: amit teszünk azt Szeged városáért tesszük és akiket elismerünk azokat ennek szellemében ismerjük el

Mihálffy Béla: amit teszünk azt Szeged városáért tesszük és akiket elismerünk azokat ennek szellemében ismerjük el

2023. május 17., szerda
Mihálffy Béla: amit teszünk azt Szeged városáért tesszük és akiket elismerünk azokat ennek szellemében ismerjük el

A szegedi nemzeti, polgári oldal jeles képviselői előtt kedden délután, a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg termében első alkalommal adták át a Pálfy Ferenc-díjat. Szeged leghosszabb ideig, 32 évig hivatalban lévő polgármesteréről elnevezett díjat Mihálffy Béla alapította, célja, hogy elismerésben részesítse azokat a személyeket, akik a város fejlődéséért és közösségéért példaértékű munkát végeztek és kiemelkedő eredményeket értek el.

„Az, hogy ilyen sokan eljöttek csak megerősít abban, hogy jó döntést hoztunk a díj megalapításával. Mondhatom, hogy

a szegedi nemzeti, polgári oldal számára ez egy történelmi pillanat, amely egy új korszak kezdetét is jelenti egyben"

-emelte ki köszöntőjében Mihálffy Béla.

Szeged kormánypárti országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy abban a tizenkét évben, ameddig Kiskundorozsma önkormányzati képviselője volt és jelenlegi megbízatásának is egyik legfontosabb feladatának a közösségépítést tartja.

„Ezért is tartottam fontosnak, hogy mi, a szegedi polgári oldal is valamilyen módon elismerésben részesítsük azokat a személyeket, akik eddig a város fejlődéséért és közösségéért példaértékű munkát végeztek és kiemelkedő eredményeket értek el. Ez alapján meg is született az elhatározás, hogy létrehozok egy díjat.

Egy díjat, ami egységet teremt”

- mondta a politikus.

Mihálffy Béla arról is beszélt, hogy miért Pálfy Ferencről nevezték el a díjat. Úgy véli, hogy a város leghosszabb ideig hivatalban lévő polgármesterének személye szimbolikusan összeköti a város korábbi és újkori történetét. Ilyen volt az 1879-es nagyárvíz ami után Pálfy Ferenc Szeged újjáépítésében segédkezett teret nyitva a polgári fejlődés fellendülése előtt.

„A Pálfy Ferenc-díj célja, hogy elismerje a város fejlődéséért, illetve gazdaságáért, tudományos vagy oktatási életéért, kultúrájáért, sportjáért, egészségügyi és szociális jólétéért, közösségeiért, hitéletéért példaértékű munkát végző személyek érdemeit”-mutatott rá a politikus. A díjat minden évben egy köztiszteletben álló, szegedi lokálpatriótákból álló testület ítéli oda az arra érdemes személyeknek.”

Már az első pillanatban mindannyian egyetértettünk abban, hogy minden amit teszünk azt Szeged városáért tesszük és akiket elismerünk azokat ennek szellemében ismerjük el”

-hangsúlyozta.

Mint mondta, a bizottság döntése alapján olyan hétköznapi hősöket ismertek el kedden, akik méltók a polgári fejlődés hagyományához és örökségéhez, és akik az életüket teszik fel arra, hogy a szegedieket szolgálják és a saját közösségük ügyeit felkarolják.

„Úgy gondolom, hogy ebben a díjban a polgárság és a város szimbolikusan összekapcsolódik. Egységet teremt. Szükségét látjuk, hogy biztosítsuk ennek az egységnek a folytonosságát, ezért intézményesíteni fogjuk ezt a kezdeményezést egy alapítvány formájában.

Ezzel a döntéssel nemcsak az egykori legendás lokálpatrióta városvezetőnknek kívánunk méltó emléket állítani, hanem megszilárdítjuk azokat nemzeti, polgári karakterünkből fakadó értékeket és elveket, amelyekre támaszkodva nekirugaszkodhatunk a következő évtizedeknek”

-zárta gondolatait Mihálffy Béla.

https://szegedma.hu/2023/05/kover-laszlo-is-beszedet-mondott-a-mihalffy-bela-altal-alapitott-palfy-ferenc-dijatadon

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.