Közélet

Kápolnát szenteltek a vásárhelyi laktanya területén

Kápolnát szenteltek a vásárhelyi laktanya területén

2023. május 26., péntek
Kápolnát szenteltek a vásárhelyi laktanya területén

Ökumenikus szertartás keretében felszentelték a Hunyadi-kápolnát pénteken ahódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós-laktanyában.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter ünnepi beszédében úgy fogalmazott,

a lelkünket is úgy kellene ápolnunk és gondoznunk, ahogy azt a testünkkel tesszük, ennek pedig a legszentebb és szakrálisabb helyszíne a templom vagy kápolna".

A politikus helyes dolognak nevezte, hogy a hadseregnek kápolnája van. Azt mondta, a hadsereg az egyházhoz hasonlóan erős közösség, mégis mindkettő - talán pont az erejénél fogva - a modernitás támadása alatt áll.

Ezért fontos, hogy mind a haderő, mind az egyház közösségét védjük és óvjuk, és ennek találkozási pontja a kápolna avatása ahódmezővásárhelyi laktanya területén

- tette hozzá.

A miniszter felidézte, Alácsi Ervin katolikus tábori lelkész és Dudás Ferenc református tábori lelkész kezdeményezte a kápolna emelését, és annak létrejöttéért sokat tett Almási István néhaihódmezővásárhelyi polgármester és Lázár János, a térség országgyűlési képviselője is.

Ahódmezővásárhelyi alakulat Hunyadi Jánost választotta a kápolna névadójául.

Hunyadi János szeme előtt egy erős, nemcsak kulturális, de szakrális értelemben is keresztény Magyarország lebegett. Magyarország akkor a keresztény Európa utolsó védőbástyája volt - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Itt állunk sok száz év múlva az új kápolna előtt, és nem sokban különbözik az, ami a mi szemünk előtt lebeg: egy erős, szakrális értelemben is keresztény Magyarország, amelynek ismét mi vagyunk a védőbástyái"

- mondta a miniszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.