Sport

Holnap startol a kajak-kenu világkupa a Maty-éren

Holnap startol a kajak-kenu világkupa a Maty-éren

2023. május 10., szerda
Holnap startol a kajak-kenu világkupa a Maty-éren

A magyarok mellett olimpiai, paralimpiai és világbajnokok is megfordulnak Szegeden Május 11. és 14. között. A házigazdákat 53 gyorsasági és 8 para versenyző képviseli.

A nemzetközi szövetség (ICF) honlapján közölt összeállítás alapján a királyszámban, férfi K-1 1000 méteren a tokiói olimpia érmesei ismételten összecsapnak. Kopasz Bálint, Varga Ádám és a portugál Fernando Pimenta újra megmérkőzhet egymással, de a mezőnyben ott lesz még az olimpiai döntős cseh Josef Dostal, az ausztrál Thomas Green és a kínai Tung Csang is.

Az ICF esélylatolgatása alapján női K-1 500 méteren az új-zélandi csapattársak, Lisa Carrington és Aimee Fisher csatázhatnak a győzelemért, mellettük az olimpiai bronzérmes dán Emma Jörgensen, valamint a tokiói döntős svéd Linnea Stensils és az ausztrál Alyce Wood küzdhet az érmekért.

Férfi kajak párosban ezer helyett Párizsban már ötszáz méter lesz a táv. A tokiói ezres döntő résztvevői közül csak az aranyérmes ausztrál Thomas Green és Jean Van Der Westhuyzen páros és a kínai Ting Kaj-pu és Cong Kang-vang alkotta egység maradt együtt.

Nádas Bence tavaly világ- és Európa-bajnoki címet nyert K-2 500 méteren Kopasz Bálinttal, ezúttal azonban a K-1 200 méter olimpiai bajnokával, Tótka Sándorral ül össze, míg a másik magyar egységet Vajda Bence és Szántói-Szabó Tamás alkotja majd.

A másik új ötkarikás számban, férfi C-2 500 méteren hazai részről a Korisánszky Dávid, Fekete Ádám és a Kollár Kristóf, Fejes Dániel páros száll majd vízre.

Az ötezer méteres futamokon - amelyen futószakasz is lesz - a világ legjobb maratonistái közül többen is rajthoz állnak, köztük Kiszli Vanda és a dán Mad Pedersen, akik mindketten éremért szállnak harcba a világkupa utolsó délutánján.

Para szakágban is sok nagy név jelezte indulási szándékát. A háromszoros paralimpiai aranyérmes ausztrál Curtis McGrath, valamint a Tokióban diadalmaskodó Emma Wiggs, Charlotte Henshaw és Laura Sugar brit trió Szegeden kezdi meg a párizsi kvalifikációért folytatott küzdelmet. A magyar paralimpiai bajnok, Kiss Péter Pál az érettségije miatt nem indul KL1 200 méteren, a Tokióban bronzérmes Varga Katalin viszont ott lesz KL2-ben.

A világkupára a belépés ingyenes.

(via MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.