Hírzóna

Egyelőre nem zárják le a Huszár Mátyás rakpartot

Egyelőre nem zárják le a Huszár Mátyás rakpartot

2023. május 18., csütörtök
Egyelőre nem zárják le a Huszár Mátyás rakpartot

Nem kell árvízkészültségre számítani a Tisza szegedi partszakaszán az árhullám miatt - nyilatkozta lapunknak az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Ahogy mi is megírtuk tegnap, az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint az ország több pontján, főként a Dunántúlon árvízvédelmi készültségre kell számítani. A nagy mennyiségű csapadék miatt ugyanis a Duna és a Tisza vonalán is árhullám várható.

Idén már volt egy jelentősebb áradás Szegeden, március elsején le kellett zárni pár napra a Huszár Mátyás rakpartot. Most azonban úgy tűnik, erre nem lesz szükség.

Az ATIVIZIG a lapunknak azt nyilatkozta, a múlt hét végén és e hét elején, ahogy az egész országban, úgy a Tisza vízgyűjtője felett is átvonult több mediterrán ciklon. Az ezekből származó csapadék főként a Tisza északi és alföldi
vízgyűjtőjét érintette, ahol területi átlagban 20-40 mm csapadék hullott, az Alsó-Tisza áradásaiban pedig a vízgyűjtő keleti-északkeleti részei játszanak szerepet.

Itt azonban kevesebb, 10-20 milliméter csapadék esett.

Ezért a Tisza északi vízgyűjtőéről érkező folyókon várható csak jelentősebb áradás, mint a Sajó és a Hernád, illetve a teljes mértékben magyarországi vízgyűjtővel rendelkező Zagyva - írja válaszában a vízügyi igazgatóság.

Hozzáteszik, a napokban a teljes Alsó-Tisza szakaszon áradóba fog fordulni a vízállás, azonban az alacsony mederteltség miatt ez nem lesz jelentős, így sem a rakpart lezárására, sem pedig árvízkészültségre nem lesz szükség egyelőre.

A csütörtök reggel 7 órai mérések szerint Szegednél 201 centiméter volt a Tisza vízállása, ami apadó tendenciát jelent. A többi érintett szakaszon (Csongrád, Mindszent, Algyő) stagnálást mértek. A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint a Huszár Mátyás rakpart lezárása 580 centiméteres vízállásnál indokolt, míg az árvízvédelmi készültség elrendelése 650 centiméternél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.