Brüsszel utasítására akarja eltörölni a rezsicsökkentést a dollárbaloldal

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gyurcsány Ferenc már 2014-ben hülyeségnek nevezte a rezsicsökkentést. Márki-Zay Péter szerint az a baj a rezsicsökkentéssel, hogy nagyon könnyű megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni. Nem meglepő módon a Momentum Mozgalom is eltörölné a családokat védő intézkedést, szerintük ugyanis az mellőzi a piaci logikát – írja az Origo.

Márki-Zay szerint az energiatakarékosságra magasabb árakkal lehet ösztönözni a lakosságot, a bukott baloldali politikus arról is beszélt még tavaly októberben, hogy 

tehát ahhoz, hogy fenntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, ahhoz igenis érezni kell az energiaár-növekedést és azokat az externáliákat, amiket ráterhelünk a fogyasztókra. (…) A végén mindent a fogyasztó fizet, olyan nincs, hogy nem a fogyasztó fizeti meg, hogy nem az ember fizeti meg.

Márki-Zay hol környezetvédelmi, hol gazdaságpolitikai szempontokkal próbál érvelni a rezsicsökkentés ellen, csakhogy szakértők szerint egyik sem állja meg a helyét. A rezsicsökkentés ugyanis már bizonyított: lassan 10 éve működik, és éves szinten több százezer forintot takarít meg a családoknak. 

Márki-Zay Péter szerint a kormányzati rezsicsökkentés helyett inkább takarékoskodjanak az emberek.

Még 2014-ben adott interjút Gyurcsány Ferenc az Origónak, mikor is arra az újságírói kérdésre, hogy a rezsicsökkentésről például mi lesz a közös álláspont, Gyurcsány azt válaszolta, hogy az egy hülyeség.

A bukott miniszterelnök szerint a rezsicsökkentés nem működik egy jól működő gazdaságban, mert nincs mögötte haszon.

A momentumos Tompos Márton szerint a rezsicsökkentés mellőzött minden piaci logikát. 2021 szeptemberében azt hangsúlyozta, hogy 

a rezsicsökkentés egy politikai termék volt, ami a szocialista időket idézte és teljesen mellőzött minden piaci logikát. (…) Rezsicsökkentés helyett mi évi 100 ezer lakás energetikai korszerűsítését tűztük ki célul.  

Az Európai Bizottság szerdán bemutatta az európai szemeszter tavaszi csomagját, emellett pedig ajánlásokat fogalmazott meg a tagállamoknak.

A Magyarországra vonatkozó részben azt követelték, hogy a kormány számolja fel a rezsicsökkentést, az ebből befolyt összeget pedig az államháztartási hiány csökkentésére használja fel Magyarország.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos részletesebben is elmondta, hogy pontosan mikorra várják az energiatámogatási intézkedések kivezetését. Gentiloni arra szólította fel a tagállamokat, hogy 2023 végéig számolják fel a hatályban lévő intézkedéseket. Amennyiben mégis ilyen intézkedésekre van szükség, az csak a cégekre és a kiszolgáltatott háztartásokra vonatkozhat.

Brüsszel tehát újabb támadást intézett Magyarország ellen, már a sokadik fronton.

Most viszont egy olyan egyedülálló intézkedést támad és akar megszüntetni, amely a magyar családok életszínvonalát javítja, hiszen a rezsicsökkentés által a magyarok zsebében marad több pénz.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Előző sztori

Hazaszállították a Szegeden megölt diáklány holttestét

Következő sztori

Perceken múlott egy férfi élete Szeged közelében