Közélet

Átadták a városi kitüntetéseket a díszközgyűlésen

Átadták a városi kitüntetéseket a díszközgyűlésen

2023. május 19., péntek
Átadták a városi kitüntetéseket a díszközgyűlésen

Átadták az idei díszpolgári címet, Pro Urbe-díjat és a Szegedi Emlékérmeket a város díszközgyűlésén. Szeged idei díszpolgára Dr. Vécsei László Széchenyi-díjas orvos lett.

304 éve nyerte vissza Szeged városa a szabadságát - kezdte beszédét Botka László polgármester a városnapi díszközgyűlésen. Szerinte a szabadság visszaszerzésére csak közös erővel volt lehetőség. Szerinte ez a város ,,sikerének záloga", a szabadság, mellyel az Alföld kulturális, gazdasági és tudományos központjává vált. Hozzátette, minden további értéke ebből fakad Szegednek.

- ,,Alighogy úrra lettünk a járványon, a szomszédunkban kezdetét vette a véres orosz agresszió" - folytatta a polgármester. Hozzátette, szerinte az elmúlt három év nehézségei az elmúlt három évszázad nehézségeivel vetekszenek, de ,,Szeged ismét helytállt", majd újból felsorolta a város szociális intézkedéseit.

Botka László szerint a kormány elhibázott politikát folytat, melyet a várossal akarnak megfizettetni, ugyanakkor elmondása szerint már a háború kitörése előtt elkezdett a város felkészülni az energiaválságra, többek között a geotermikus fűtési rendszer kiépítésével. Ismét elmondta, hogy a kormány csak elvonja a pénzt a várostól - nem megemlítve az elmúlt hónapokban épp a kormány által biztosított rezsitámogatást. A város fejlődésére példaként hozta fel a Móra Ferenc Múzeum felújítását - és azt, hogy Hild-díjat kapott, és megemlítette, hogy hozzáfognak a rakpart parkosításához és a Lapost is tovább ,,szépítik".

Szeged idei díszpolgáráról, Prof. Dr. Vécsei László Széchenyi-díjas orvosról azt mondta, Szegeden lett a neurológia világhírű kutatója, gyógyíthatatlannak hitt betegségek kezelésében ért el átütő eredményeket és a világ vezető egyetemein is nagy tiszteletnek örvend.

A korábban hűtlen kezelés miatt jogerősen elítélt Mózes Ervin lett az idei Pro Urbe-díjasok egyike, akinek kitüntetése ellen februárban a helyi kormánypártok is tiltakoztak. Botka szerint a város korábbi főjegyzője ,,élő példája annak, hogy a jogszerűség és az emberségesség egyaránt fontos értéke". A másik Pro Urbe díjas Nagy Bandó András író, humorista lett, aki Botka szerint ,,görbetükröt állítva a hatalomnak segít felülemelkedni a nehézségeken".

A Szegedi Emlékérmet Dr. Karsai Krisztina, a szegedi egyetem bűnügyi tudományok intézetének vezetője, Szilasi László író és Erdélyi Eszter, a Deák Ferenc Gimnázium tanára vehette át. A díjak átadása után a díszünnepséget a Szegedi Szimfonikus Zenekar műsora zárta.

Fotók: Török János / Délmagyar

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.