Hírzóna

A szaktanári vélemény szerint változatos volt az idei magyarérettségi

A szaktanári vélemény szerint változatos volt az idei magyarérettségi

2023. május 8., hétfő
A szaktanári vélemény szerint változatos volt az idei magyarérettségi

Ma reggel elkezdődtek az idei érettségi írásbeli vizsgák a magyar nyelv és irodalommal. Országszerte nagyjából 110 ezren érettségiznek idén közép- és emeltszinten. Lapunk szaktanárt kérdezett a középszintű érettségiről.

Mint ismeretes, ma reggel lezajlottak az idei közép- és emelt szintű magyar érettségik. Középszinten biciklizős kampányról akothattak véleményt a diákok, illetve ajánlást írhattak arról, hogy egy fiktív diáktársuk ösztöndíjat kaphasson - a szövegértésben az egri bikavérről volt olvasható egy ismeretterjesztő szöveg, meg az összehasonlító verselemzésben Petőfi Sándor és Tóth Árpád versét kellett a diákoknak összevetni - mindkét lírai mű Csokonai Vitéz Mihályról szólt.

Lapunknak Mészáros Ildikó magyarszakos tanár pontról pontra véleményezte az idei feladatsort: a gyakorlati szövegalkotásról úgy fogalmazott, remek lehetőséget adott, hogy egy fiktív diáktársat pozitívan méltassanak a vizsgázók, de ezen túlmenően is ,,előremutató volt, koncentrációt és feladatértést is mért, hogy a megadott önéletrajzi adatok mellett kreatív ötletekkel is ki kellett egészíteni az ajánlást."

A szövegértés a szaktanár szerint változatos feladatokat tartalmazott, melyek ,,komplexen mérték a jelöltek kompetenciáit", emellett ráadásul ,,kultúrtörténeti ismereteket adott át a borászatról szóló szöveg".

Az érvelés ,,nagyon közkeletű témát" dolgozott fel Mészáros Ildikó szerint, ami az ökotudatosságra hívta fel a figyelmet.

A novellaelemzésben Lázár Ervin: A kovács c. írását elemezhették a diákok. A szaktanár úgy véli, műelemzés tekintetében a feladatok ,,egyszerűnek tűntek", a mű szereplőinek kommunikációját könnyen be lehetett azonosítani, ,,a Lázár Ervin számára kedves rácpácegresi hétköznapi élet elevenedik meg a kovácsműhely falai között".

A humoros novella mesei és mítikus elemeket tartalmaz. ,,A diákok vélhetően a legtöbb ilyen elemet felismerik – azonban nem biztos, hogy a sóbálvány bibliai eredetét ismerik." - jegyezte meg lapunknak a pedagógus.

A magyarszakos tanár az összehasonlító verselemzésről azt mondta, az elmúlt években egyáltalán nem volt jellemző, hogy évfordulós költő verse is bekerült a feladatok közé - azonban ezúttal nem így történt: a 200 éve született Petőfi és Tóth Árpád egy-egy versét kellett összehasonlítani - a tanárnő szerint pedig ez lehetett a legnehezebb feladat az ideiek közül.

,,Nehezíti a feladat megoldását az idegen szavak használata, mint az invokáció, boa constrictor, rezignáltan, famulus, mikrokozmosz" - véli a versekről a tanárnő. Hozzátette, a két versben a ,,lírai én" beszédmódja teljesen eltér; míg ,,Petőfit a közvetlenség, a vidámság és a könnyedség jellemzi, Tóth Árpád versében komoly témák jelennek meg: hazafiasság, szakmai tisztelet, irodalmi előzmények felemlegetése."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.