Közélet

Szegeden nyílt az első vidéki kisvonatos étterem

Szegeden nyílt az első vidéki kisvonatos étterem

2023. április 1., szombat
Szegeden nyílt az első vidéki kisvonatos étterem

Április elsején megnyílt Magyarország első vidéki vonatos étterme, amely nem áprilisi tréfa, hanem éppen ezen a napon, 30 éve alapították a szegedi bejegyzésű Vasúttörténeti Alapítványt. Az évfordulót pedig egybekötötték a Pályaudvar Lakásétterem megnyitásával.

Csepregi Károly még 2019-ben, a házassági évfordulójuk alkalmából kapott egy prágai utat a feleségétől, ahol meglátogatták a Vytopna kisvasutas éttermet. Az ételeket és italokat szállító vonatokba egyből beleszeretett a házaspár, akik elhatározták a miliő hazai megvalósítását. Közel két és fél éve dolgoznak szabadidejükben a hely kivitelezésén, amely még koránt sincs kész, hamarosan újabb vonatokat állítanak pályára, illetve udvari szakaszt is terveznek.

A hangsúlyt inkább az italozásra helyeznék, azonban konyhájukban számos magyar és balkáni íznek is helyt adnak, ráadásul külön figyelmet fordítanak az ételérzékenységekre. A házaspár mindkét tagja küzd a problémával, így glutént és tejet csak a legszükségesebb esetekben alkalmaznak, amelyet előre jeleznek.

A Vasúttörténeti Alapítvány a nem mindennapi étterem megnyitójára, nem mindennapi belépőt választott. A helyszínre a Szegedi Városnéző Kisvonattal érkeztek, ahol a 30. évfordulójuk díszebédjét tartották meg.

Menetidő szerint érkeztek az italok"

- mondta lapunknak Mondi Miklós, a Vasúttörténeti Alapítvány kuratóriumának az elnöke, aki egyben a MÁV Zrt. Szegedi Pályavasúti Területi Igazgatóság igazgatója. Mondi Miklós igazán attraktívnak nevezte a helyet, elismerően beszélt mind az ételekről, mind az italokról, egyedül a vagonnyi ital lepakolásához javasolt nagyobb állomási időközt.

Magyarország első, és ez idáig egyetlen hasonló helye a budapesti Lakomatív Étterem volt, azonban a vasutasok tetszését máris jobban elnyerte a szegedi kivitelezés.

A díszvacsora végeztével, a stílszerű távozás érdekében már várta őket a városnéző kisvonat a Szirom utcai lakásétterem előtt:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.