Gazdaság

Szeged környékén nincs elég talajnedvesség a tavaszi vetésekhez

Szeged környékén nincs elég talajnedvesség a tavaszi vetésekhez

2023. április 24., hétfő
Szeged környékén nincs elég talajnedvesség a tavaszi vetésekhez

Belföldön egyelőre nem fenyeget aszályhelyzet, a délkeleti országrész egyes területein is csak a talajfelszín száraz - olvasható a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács honlapján hétfőn közzétett összefoglalóban.

Magyarországon a középső és mélyebb talajrétegek vízellátottsága az ország túlnyomó részén jó, csak kisebb területeken alakult ki átmeneti vízhiány - írták az Országos Meteorológiai Szolgálat adataira hivatkozva.

A talaj felszínközeli része csakSzegedés a Körösök mentén száradt ki,

a tavaszi vetésekhez szükséges nedvességSzeged, valamint Mezőtúr, Szeghalom és Mezőberény térségében hiányzik a felső rétegekből.

Hozzátették ugyanakkor, hogy a kontinens számos részén már most jelentős csapadékhiány sújtja a mezőgazdaságot. Az Európai Aszálymegfigyelő Központ (EDO, European Drought Observatory) adataiból kiderül, hogy súlyos a szárazság a Balkán keleti részén, Franciaországban, Olaszországban és főképp Spanyolországban. Itt a gabonafélékre, a napraforgóra, a gyümölcsfákra és zöldségfélékre egyaránt hat az időjárás, az aszálykár az eddigi becslések alapján idén elérheti a 4 milliárd eurót - olvasható a FruitVeb közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.