Nyári és téli szünetet vezetnek be a közigazgatásban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kormány szerda délelőtt nyújtotta be az Országgyűléshez az igazgatási szünetről szóló törvényjavaslatát, amelyben igazgatási szünetet biztosítanának a téli és nyári iskolai szünidő idejére az állami és az önkormányzati szerveknél foglalkoztatottak számára – írta meg a Magyar Nemzet.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által most benyújtott törvényjavaslat feltételes módot használ az igazgatási szünet elrendelésével kapcsolatban. A normaszöveg szerint a kormány rendeletében nyári, illetve téli igazgatási szünetet rendelhet el, és ezt a rendeletét a tárgyévet megelőző év december 15-ig ki kell hirdetni. Vagyis ha december közepéig nem születik ilyen jogszabály, akkor a következő évben nem lesz központi igazgatási szünet. 

Teljes leállástól azonban nem kell tartani, hiszen a kormányzati igazgatási szervet vezető, irányító, illetve felügyelő miniszter elrendelheti az általa vezetett, irányított vagy felügyelt kormányzati igazgatási szerv igazgatási szünet alatti működését, és meghatározhatja az ügyfélfogadás rendjét.

A törvényjavaslat azt is kimondja, hogy a szünet időtartama alatt nem kell biztosítani, hogy az elektronikus ügyintézésben a hivatali tárhelyre érkezett üzeneteket minden munkanapon átvegyék.

Ami az önkormányzatokat illeti, a kormányrendeletben meghatározott időszakra igazgatási szünetet rendelhet el:

  • a települési önkormányzat képviselő-testületének polgármesteri hivatala, közös önkormányzati hivatala és a közterület-felügyelet esetében a települési önkormányzat képviselő-testülete,
  • a főpolgármesteri hivatal esetében a fővárosi közgyűlés,
  • a vármegyei önkormányzati hivatal esetében a vármegyei közgyűlés.

A kormány javaslata szerint 2023-ra csak téli igazgatási szünet rendelhető el, mégpedig úgy, hogy a szünet elrendeléséről szóló kormányrendeletet a törvény hatálybalépésétől számított kilencven napon belül ki kell hirdetni.

Előző sztori

Leállnak a közlekedési lámpák csütörtökön a Dorozsmai út – Budapesti út kereszteződésénél

Következő sztori

Szeged nyerte a teke szuperligát