Gazdaság

Még tovább csökkent a lakosság Szegeden, de az agglomerációkban más a helyzet

Még tovább csökkent a lakosság Szegeden, de az agglomerációkban más a helyzet

2023. április 5., szerda
Még tovább csökkent a lakosság Szegeden, de az agglomerációkban más a helyzet

1843 fővel csökkent Szeged lakossága az elmúlt időszakban, a lakásárak pedig 17 százalékkal drágultak a városban - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az országos piacról azt mondta, hogy a drágább lakásokkal rendelkező nagyvárosokban csökkent az állandó lakosok száma. Ugyanakkor a vonzáskörzetében lévő legtöbb településen viszont nőtt.

Ennek a hátterében az állhat, egy-egy nagyvároshoz képest annak vonzáskörzetében ugyanakkora összegért nagyobb lakóingatlant lehet vásárolni.

Hozzátette, a falusi CSOK eredményeként számos kistelepülés fejlődést ért el. A települések lakosságszám-változásának vizsgálatakor figyelembe kell venni, hogy nem csak a be- és kiköltözésekről van szó, hanem a népesség természetes alakulásáról: azaz a születések és halálozások különbsége, valamint az egyéb okokból történő lakcím-bejelentkezések is szerepelnek az adatokban.

Az elmúlt egy évben az a tendencia figyelhető meg, hogy a nagyvárosokban a lakosok számának csökkenése ellenére drágultak a lakások, ez pedig azzal magyarázható, hogy jellemzően 1 százalék körüli mértékben esett vissza a népességük, így marad kereslet az ottani lakásokra. Különösen igaz ez az egyetemvárosokra, köztük Szegedre is.

Az elemzés szerint Szegeden 1 százalékot meghaladó mértékben, 1843 fővel mérséklődött a lakosok száma, miközben az ottani lakások átlagos négyzetméterára 17 százalékkal 656 ezer forintra nőtt a kínálati piacon.

A vármegyén belül több szegedi agglomerációs településen is nőtt a népesség, ezzel párhuzamosan pedig drágultak a lakóingatlanok: Deszken, Sándorfalván, valamint Apátfalván, Mórahalmon 0,5-2 százalékkal, 43-69 fővel emelkedett az állandó lakosok száma. Az átlagos négyzetméterárak ezeken a településeken 9-30 százalékkal 133-508 ezer forintra nőttek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.