Közlekedés

Még mindig sokan elégedetlenek a felújított Oskola utcával

Még mindig sokan elégedetlenek a felújított Oskola utcával

2023. április 19., szerda
Még mindig sokan elégedetlenek a felújított Oskola utcával

Hamarosan egy éve lesz annak, hogy teljes hosszában átadták a felújított Oskola utcát. Habár a beruházással egyszerre akart a biciklis, a gyalogos és az autósforgalomnak kedvezni a városvezetés, úgy tűnik, még mindig elégedetlenek az új forgalmi renddel.

A Roosevelt tér a Stefánia közötti felújított útszakaszt mintegy egy évig készítették, ennek menete pedig finoman szólva sem volt zökkenőmentes: először 2021 novemberében adták át részlegesen, úgy, hogy az átadott szakaszon a járda még kész sem volt. Fél évvel később aztán tényleg elkészült, azonban nagyon hosszú út vezetett idáig. Az erről szóló cikksorozatunk ide kattintva érhető el.

Miután lassan egy éve már annak, hogy befejeződött a projekt, lapunk megkérdezte Majoros Gabriella gépjárművezető szakoktatót, milyennek ítéli meg a közlekedést az Oskola utca és a Roosevelt tér környékén. A szakértő tolmácsolta a kérdésünket a szegediek felé. Jelen cikkünkben most az ő véleményükből válogatunk, melyet a későbbiekben a szakoktató véleményével is kiegészítünk.

A rövid vélemények alapján úgy tűnik, nem elégedettek a szegediek a Roosevelt tér-Stefánia-Oskola utca új forgalmi rendjével.

A jelek szerint pedig a gyalogosok, a biciklisek és az autósok számára is bőven akadnak problémák arrafelé a közlekedésben. Egy gyalogos például így ír:

,,Babakocsit toltam (volna) át az Oroszlán utca felé a gyalogátkelőn. A biciklisek csak száguldottak. Nem hogy megállás, lassítás se... És hiába van nekik ott a "csodás" bicikli út. A sétányon suhannak sokan a "príma" bicikli útjuk helyett, meg a Roosevelt téri játszótéren keresztül..."

Nem először fordul elő, hogy a biciklisek gondot okoznak a Roosevelt tér környékén: legutóbb tavaly nyáron ütött el egy kislányt egy biciklis a Móra téri szökőkúton áthajtva. Az incidens óta táblával tiltják a bicikliseknek, hogy behajtsanak a térre. A kommentelő szerint egy rendőr sem ártana a környékre, hogy ,,kikényszerítse", hogy a biciklisek a kijelölt úton haladjanak.

Egy autóval közlekedő lakos arról panaszkodik, hogy a felújított útszakaszon ,,mindig eltéved". ,, Elfelejtem, hogy az Oskola utcán nem lehet egyenesen átmenni, mint régen a híd előtt, teljesen mindegy melyik irányból jövök, mindig Újszegeden kötök ki." - írja. Néhányan arra panaszkodnak, hogy a bicikliseknek kialakított V alakú utaknál sokszor nem tudják, merre szabad menniük, így kénytelenek megvárni, amíg minden biciklis elhalad.

- Múltkor egy biciklis úgy gondolta, az előtte lévő biciklis nem megy elég gyorsan és az autó elé rántotta ki a biciklit és úgy előzött. Éppen csak meg tudtam állni, mert nem számítottam rá, hogy a számára kijelölt sávot elhagyja. A hídról lefelé jövet érkezve meg kanyarodnak be balra az utcára, mindegy, hogy ő kanyarodik az autó egyenesen megy és esetleg zöld a lámpája - írja az egyik kommentelő. Az is elő szokott fordulni, hogy a Dóm irányából az Oskola utcán haladva sok autós nem adja meg a kerékpárosoknak az elsőbbséget.

Összességében elmondható tehát, hogy akár átlátható valaki számára az új közlekedési rend az Oskola utca és a Roosevelt tér környékén, akár nem, nem nagyon érzi magát biztonságban, aki arra jár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.