Vélemény

Lenintől, a szegedi Szikrán át, a mai Szikra Mozgalomig

Lenintől, a szegedi Szikrán át, a mai Szikra Mozgalomig

2023. április 19., szerda
Lenintől, a szegedi Szikrán át, a mai Szikra Mozgalomig

Mióta megszűnt a pártállami diktatúra, kevesen aposztrofálják magukat kommunistaként. Mára már a szocialista jelző is egyre jobban kezd kikopni a szóhasználatból. Eközben az ellenzéki összefogás jóvoltából egy olyan erő is bekerült az Országgyűlésbe a 2022-es választáson, amely már-már kérkedik szélsőbaloldali, diktatórikus nézeteivel.

A szélsőbaloldal mindig szeret újabb címkék mögé bújni.

Emlékezzünk csak vissza a kommunizmus alatt hány különböző neve is volt a kommunisták pártjának. A szovjetek bevonulása után Szegeden alakították újjá a Kommunisták Magyarországi Pártját (KMP), Magyar Kommunista Párt (MKP) néven, 1948-tól már Magyar Dolgozók Pártjának (MDP-nek) hívták magukat a kommunisták. 1956-ban ismét nevet váltottak, onnantól a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) név alatt működtek, egészen a rendszerváltásig, amely után kettészakadtak a Magyar Munkáspártra és a Magyar Szocialista Pártra (MSZP). Mint ismeretes, az MSZP-ből kivált Gyurcsányék pedig 2011-ben Demokratikus Koalícióra keresztelték magukat.

Az Iszkra (Искра), magyarul Szikra nevű lapot Lenin 1900-tól kezdte nyomtatni, először Stuttgartban, majd később több nyugati nagyvárosban, amelyet Oroszországba csempészve terjesztettek. A lap egy erőszakos világforradalmat hirdetett, amelynek mottója „Egy szikrából láng lobban.” A mottó sajnos be is teljesült, ezzel indult el az a terror, amely áldozatainak számát 80-100 millió ember közé teszik.

Szegedre szovjet tankokkal jött a Szikra

Még meg sem szállták teljes mértékben Magyarországot a szovjet csapatok, amikor Szegeden 1944. novemberében megalakult Magyar Kommunista Párt, még abban a hónapban, szintén Szegeden megalapította a Szikra Könyvkiadót, amely egy időben a Szikra Könyv- és Propagandaanyag-terjesztő nevet is viselte.

A Szikra Könyv- és Propagandaanyag-terjesztőnek "köszönhetjük" például a "Sztálin művei" köteteket, illetve több, Rákosit éltető könyvet.

A régi vörös az új, kicsit zöld, kicsit lila, kicsit szivárványos, de végső soron még mindig vörös

A jelenleg működő Szikra Mozgalmat Jámbor András alapította, aki 2009-től az LMP aktivistája volt, 2011-től már fizetett pártemberként. 2014-ben átigazolt a Párbeszédhez. 2017-ben a Momentumhoz kötődő Mérce propagandalapot alapította meg, amelynek 2019-ig főszerkesztője volt. Még 2019-ben létrehozta a Szikra Mozgalmat, amely segítségével 2020-tól már a Fővárosi Önkormányzat fizetett embere lett. A 2022-es választáson a teljes balliberális oldal támogatásával megnyerte Budapest 6. választókerületének országgyűlési mandátumát, amely után a Párbeszéd frakciójába ült be.

Jambor András számtalanszor relativizálta már a kommunista bűnöket. A tavaly elhunyt Tamás Gáspár Miklós halálával kapcsolatban bújt ki igazán a szög a zsákból, amikor halálakor azt írta: „Meghalt A kommunista”.

Cikkében hozzátette,

Ő ízig-vérig kommunista lett, és így elkötelezett a szabadság mellett, sőt, leginkább így, és leginkább az igazság mellett. Nincs ellentmondás. Hogy szabadság és kommunizmus létezhet egyszerre, az természetes mindenkinek, aki tovább lát a történelemben a pártállam borzasztó tettein. Amelyeket egy igazi kommunista, így TGM se tagadott.”

A kommunista pártok nem csak Magyarországon, hanem az egész világon az elnyomásra, a diktatúrára épültek, embermilliók életét követelve, így elég nehezen elfogadható, hogy „pártállam borzasztó tettein” lépjen az ember túl és úgy tekintsen a kommunizmusra.

A Szikra Mozgalom idén februárban került a média fókuszába, amikor Budapest utcáin, ártatlan járókelőket vertek össze szélsőbaloldaliak. Több külföldi elkövető mellett magyar gyanúsítottja is van az ügynek, aki a Szikra Mozgalom tagja.

Kötter Tamás, akkor az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott:

Jámbor András és a Szikra nem más, mint a woke ideológiával felülfertőzött nyugat-európai kultúrmarxizmus egyik helyi ügynöke, illetve bázisa. Az ide “látogató” ANTIFA néven futó terrorszervezet tagjait bázissal, logisztikai segítséggel látták a korábban már “műveleti területként” (csatatérállam) aposztrofált Magyarországon. Jámbor Andrást és a Szikra Mozgalmat teljes erkölcsi és politikai felelősség terheli a magyar állampolgárokat ért terrortámadás miatt!”

Borítókép: Fortepan

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.