Hírzóna

Kocsis Máté: lépesekre vagyunk attól, hogy a Nyugat katonákat küldjön Ukrajnába

Kocsis Máté: lépesekre vagyunk attól, hogy a Nyugat katonákat küldjön Ukrajnába

2023. április 2., vasárnap
Kocsis Máté: lépesekre vagyunk attól, hogy a Nyugat katonákat küldjön Ukrajnába

Minél több ország vonódik bele az ukrajnai háborúba, annál nagyobb iramban haladunk egy világháború felé - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, kiemelve: ha világháború lesz, akkor az atomháború lesz.

Kocsis Mátéa kormánypártok nevében közölte: az utolsó lehetőségig fognak azért küzdeni, hogy a béke és a tárgyalások kikényszerítése felé menjenek a dolgok, ne a háborús eszkaláció, ne a fegyverszállítások és ne a halottak számának növekedése felé. A magyar baloldal nem ilyen, ők nem támogatták a békepárti határozati javaslatot a parlamentben - tette hozzá. Álláspontja szerint a magyar baloldal a magyar érdekekkel szemben egy háborúpárti érdekcsoportot képvisel, ahogy már a tavalyi országgyűlési választások idején is tette, az orosz-ukrán háború kitörése óta pedig egyértelműen háborús retorika mentén politizál.

A magyarázat egyszerű, a magyar baloldal "azt a feladatot kapta dollárért cserébe, hogy a háborúpárti álláspontot képviselje Magyarországon, mert ez az amerikai érdek"

fogalmazottKocsis Máté, megjegyezve, az európai országok jelentős része is ebbe az irányba tart.

A nagyobbik kormánypárt politikusa szerint Oroszország és Ukrajna háborús konfliktusa kiszélesedett, a nyugati hatalmak pedig ahelyett, hogy erejüket, befolyásukat és katonai fölényüket a béke vagy az azonnali tűzszünet kikényszerítésére használnák, egyre nagyobb hatásfokú és erősebb fegyverek szállításával egyre jobban belesodródnak a háborúba.

Lépésekre vagyunk attól, hogy nyugat-európai, vagy a konfliktustól nyugatra lévő országok katonákat is küldjenek Ukrajna területére, a mi álláspontunk szerint éppen ez az, amit el kellene kerülni"

hangoztatta a Fidesz frakcióvezetője.

Arra a felvetésre, hogy a baloldal a hasonló tartalmú ENSZ-határozat elfogadását javasolta a parlamentnek,Kocsis Mátéúgy válaszolt, a magyar Országgyűlésnek a magyar szempontokat és érdekeket kell elsősorban figyelembe vennie.

Úgy azért nehéz békepártinak lenni, hogy fegyverszállításokat követelnek, a háborús retorikát használják katonák küldésére

jegyezte meg, megerősítve: ez szinte feloldhatatlan politikai ellentétet okoz a kormánypártok és a baloldal között.

Kérdésre válaszolva a Fidesz frakcióvezetője elmondta: a legerősebb politikai válasz, amit Magyarország adhat az őt ért politikai-gazdasági nyomásgyakorlásra és kihívásra, az éppen az Országgyűlés békepárti határozata.

Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról szólva kifejtette, a Fidesz-frakció a helyszíni egyeztetéseket követően végül támogatta Finnország csatlakozását a szervezethez, a svédek esetében még zajlik egy egyeztetési folyamat, így ebben a kérdésben később hoznak döntést.

A magyar kormány elkötelezett a svéd csatlakozás mellett, a kormánypárti frakció azonban továbbra is megosztott a kérdésben, de megpróbálják rendezni a konfliktust - közölteKocsis Máté.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.