Egyetem

Európa legjobb stroke ellátását biztosítja az SZTE

Európa legjobb stroke ellátását biztosítja az SZTE

2023. április 19., szerda
Európa legjobb stroke ellátását biztosítja az SZTE

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika stroke ellátásának színvonalát jól jelzi, hogy az országban egyedül itt tudják komplexen biztosítani a legmagasabb szintű ellátást a hiperakut stádiumtól egészen a rehabilitációs szakaszig. A betegség kezelésében döntő az időfaktor, amelyet az érintett klinikák és az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatósága együttműködve minimalizált, így a dél-alföldi régióban a legjobbak a stroke-os betegek gyógyulási esélyei - közölte szerkesztőségünkkel az SZTE.

Az akut stroke az egyik vezető halálok és a tartós rokkantság leggyakoribb kiváltó tényezője. Egész Európában azoknak a stroke-os betegeknek a legjobbak az esélyei a lehető legteljesebb gyógyulásra, akiknél Szegeden, vagy a szűk régióban diagnosztizálják és kezelik ezt a betegséget. Ennek legfőbb oka, hogy Európában is egyedülálló stroke centrumot épített ki az SZTE az elmúlt évtizedben, amely többször megkapta már az Európai Stroke Társaság (ESO) és az Angels nemzetközi szervezet arany fokozatú minősítését.

2014 óta folyamatos infrastrukturális fejlesztésekre, képzésekre és az érintett szakterületek képviselőivel való együttműködésre volt szükség ahhoz, hogy mostanra egy európai mércével mérve is a legjobbak közé tartozó szolgáltatást tudjon nyújtani a stroke-os betegeknek azSZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ. A stroke centrum kialakítása és működtetése mögött Prof. Dr. Klivényi Péter, aszegedi neurológiai klinika igazgatója áll, aki 2023. március 15-én Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.

Az idő a legfontosabb faktor a stroke kezelésében, hiszen minél hamarabb kap megfelelő ellátást egy beteg, annál nagyobb az esélye, hogy maradandó károsulás nélkül épül fel a betegségből. Percek is számítanak, de általánosságban elmondható, hogy az első 4-5 órában lehet hatékonyan reagálni az érelzáródásra az agy területén, 24 órán túl pedig gyakorlatilag már majdnem tehetetlenek vagyunk, hiszen míg a szív akár órákat is kibír úgy, hogy nincs tökéletes oxigénellátás a szövetekben, az agy esetében ez perceken belül agysejtek pusztulásához vezet, amelyet nehezen vagy egyáltalán nem lehet helyreállítani"

– mutatott rá a professzor.

A strokediagnózissal érkező betegek a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályra (SBO) kerülnek elsőként, ahol adminisztrátorok, ápolók, beteghordók és orvosok is foglalkoznak velük.Az SZTE és az OMSZ regionális igazgatósága hosszú ideje dolgozik a folyamatok optimalizálásán, aminek része a mentőorvosok képzése és a kommunikáció hatékonyságának növelése. Minden egyes betegellátási lépést a lehető legrövidebbre csökkentettek a klinikán, a mentősök pedig kidolgoztak egy nagyon pontos és részletes eljárásrendet, amit – országosan egyedülálló módon – három dél-alföldi megyében alkalmaznak. Ezekkel a lépésekkel órákkal rövidült a folyamat, amelyet jelenleg csak ebben a régióban alkalmaznak ilyen módon.

Havonta nagyjából 120-150 új stroke beteg ellátását kezdik meg a szegedi klinikán. Az elmúlt évben 80-90 ember közvetlenül a helyszínről került be a klinikára, vagyis nem volt felesleges plusz idő és utazás az ellátásában, így az ő kezelésük hatványozottan hatékonyabban történhetett meg. Az SZTE hallgatóinak, a szakápolóknak és a mentősöknek a Neurológia Klinika munkatársai biztosítják a magas szintű, gyakorlatorientált képzéseket, ezeken felül a régió kórházai számára rendszeresen tartanak szimulációs gyakorlatokat. Folyamatban van a rehabilitációt segítő robotok beszerzése is, amelyek jól kiegészítik majd az ellátást.

Borítókép: SZTE NKI / Bobkó Anna

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.