Közlekedés

A szakoktatók szerint volna mit változtatni az Oskola utcán

A szakoktatók szerint volna mit változtatni az Oskola utcán

2023. április 21., péntek
A szakoktatók szerint volna mit változtatni az Oskola utcán

A gépjárművezető szakoktatók szerint több olyan módosítást is lehetne végezni a Roosevelt tér és az Oskola utca környéki közlekedésben, amelyekkel egyszerűsíteni lehetne a közlekedést.

A héten jelent meg cikkünk arról, hogy a helyiek sem maradéktalanul elégedettek a közel egy éve felújított, forgalmi rendjében gyökeresen átalakított Oskola utcával és annak környékével. A főbb okok leginkább arra vezethetők vissza, hogy egyes autós számára nem egyértelmű a közlekedés, mások szerint pedig a biciklisekkel van a gond.

Ezúttal gépjárművezető oktatókat kérdeztünk meg, ugyanebben a témában. Mivel a szakértői meglátás szerint a kerékpárosok elégedettebbek az új forgalmi renddel, mint az autósok, ezért az utóbbi járművel közlekedők számára egyértelműsítenék a szabályokat.

Véleményük szerint az Oskola utcában meg kellene szüntetni azt a helyzetet, hogy a balra kanyarodó gépjárművekkel kétszer kell keresztezni ugyanazt a kerékpársávot.

Úgy vélik, meg kellene szüntetni továbbá a Dóm tér felől a hídfeljáró felé haladó kerékpársáv Y-elágazását is, mivel ha az autósok látnák maguk előtt az úttesten keresztben áthaladó kerékpárost, kisebb lenne az esély a balesetre, mintha a hátuk mögött keresztezi az utat, és takarásból érkezik a gépjárművek mellé - hangtalanul.

Bizonyos elsőbbségi szabályokon is változtatnának: a Victor Hugo utcába balra kanyarodó gépjárműveknek csak egyszer, a velük szemből érkező kerékpárosok részére kellene elsőbbséget adni, és az egyirányú utca bal oldaláról kanyarodhatnának balra. A hídfeljáró felé egyenesen tovább haladó gépjárműveknek pedig csak a hídra kanyarodás előtt, szintén egyszer kellene elsőbbséget adniuk a velük párhuzamosan, azonos útról érkező kerékpársávon haladó kerékpárosoknak.

További meglátásuk szerint a balra kanyarodó kerékpárosokat egy kereszteződéssel korábban, a megemelt gyalogátkelőhely mellett, a gyalogátkelőhely híd felé eső oldalán kellene átvezetni merőlegesen az Oskola utcán az Oroszlán utcába - onnan a következő sarkon jobbra elkanyarodva a Deák Ferenc utcában haladhatnának tovább a gyalog- és kerékpárúton.

Ebben a kereszteződésben, ha elsőbbséget szeretnének biztosítani a balra kanyarodó kerékpárosok részére a velük párhuzamosan érkező, és egyenesen tovább haladó járművekkel szemben, akkor ki kell tenni egy “Elsőbbségadás kötelező” táblát az Oskola utcán haladók részére.

Alternatív megoldásként pedig a balra kanyarodó kerékpáros adna elsőbbséget az egyenesen haladók részére.

Az Oskola utca - Victor Hugo utca kereszteződésében a kerékpárosok csak egyenesen vagy jobbra haladhatnának tovább. A többi jármű mehetne jobbra, a Roosevelt térre, egyenesen a híd irányába, vagy balra a Victor Hugo utcába.

A szakoktatók szerint ugyanakkor lehetne úgy is kialakítani a forgalmi rendet, hogy mindenki elégedett legyen - és csökkenjen a balesetveszély. A kerékpárosok ugyanoda jutnak, ha egy kereszteződéssel előbb mennek balra, ráadásul még védve is vannak a Deák Ferenc utcai gyalog- és kerékpárúton.

Botrányos volt az Oskola utca átadása

Már a látványtervek láttán elképzelhetetlen volt néhány szegedi számára, hogyan fog kinézni az új közlekedési rend a felújított szakaszon. A városvezetés már akkor is kiemelte, hogy a kerékpárosoknak akarnak kedvezni az új közlekedési renddel - tették ezt úgy, hogy az autósok hátrányba kerültek a város egyik legforgalmasabb csomópontján. Ráadásul maga az átadás sem volt zökkenőmentes: félévvel a teljes átadás előtt úgy adták át az Oskola utcai szakaszt, hogy a járda nem készült el, a gyalogosoknak a kerékpársávban kellett közlekedniük. Az oszlopok kidőltek, az ideiglenes forgalmi rend anomáliákat teremtett, ráadásul a kerékpársávok veszélyes közelségbe kerültek az Oskola utcai vendéglátóhelyek teraszaihoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.