Visszatért Rómából Szegedre Giorgio Vasari alkotása

Visszatért Szegedre Giorgio Vasari Angyali üdvözlet című alkotása, mely Rómában vendégeskedett az elmúlt hónapokban – írja közleményében a Móra Ferenc Múzeum. Az alkotást egy rövid ideig ismét kiállítják a Móra Ferenc Múzeumban, március 16-án pedig előadást is tartanak az olaszországi tárlatról.

A rejtélyes sorsú alkotás tavaly november óta a Collegium Hungaricumban vendégeskedett egy különleges kiállításon: több mint 220 év után tért vissza Rómába. A késő-reneszánsz festő alkotása most rövid ideig, március 20-ig ismét látható a Móra-múzeumban egy kamarakiállításon. Március 16-án pedig egy előadást is tartanak a római tárlat fogadtatásáról.

Az Angyali üdvözlet című tondó 1925-ben került a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményébe. 2007 és 2009 között komoly vizsgálatoknak vetették alá magyar, amerikai és olasz szakértők bevonásával. A vizsgálatok eredményeként sikerült megerősíteni, hogy Giorgio Vasari művéről van szó, melyet a vatikáni paloták egykori Pius-tornyába szántak. Az alkotás 1789-et követően Napóleon hadseregének rekvirálásai vagy a lakosztályok későbbi átépítési munkálatai során hagyhatta el Rómát.

Előző sztori

Ünnepi menetrend a MÁV-Volán csoport járatain

Következő sztori

23 százalékkal többen jelentkeztek a Szegedi Tudományegyetemre