Kultúra

Visszatért Rómából Szegedre Giorgio Vasari alkotása

Visszatért Rómából Szegedre Giorgio Vasari alkotása

2023. március 13., hétfő
Visszatért Rómából Szegedre Giorgio Vasari alkotása

Visszatért Szegedre Giorgio Vasari Angyali üdvözlet című alkotása, mely Rómában vendégeskedett az elmúlt hónapokban - írja közleményében a Móra Ferenc Múzeum. Az alkotást egy rövid ideig ismét kiállítják a Móra Ferenc Múzeumban, március 16-án pedig előadást is tartanak az olaszországi tárlatról.

A rejtélyes sorsú alkotás tavaly november óta a Collegium Hungaricumban vendégeskedett egy különleges kiállításon: több mint 220 év után tért vissza Rómába. A késő-reneszánsz festő alkotása most rövid ideig, március 20-ig ismét látható a Móra-múzeumban egy kamarakiállításon. Március 16-án pedig egy előadást is tartanak a római tárlat fogadtatásáról.

Az Angyali üdvözlet című tondó 1925-ben került a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményébe. 2007 és 2009 között komoly vizsgálatoknak vetették alá magyar, amerikai és olasz szakértők bevonásával. A vizsgálatok eredményeként sikerült megerősíteni, hogy Giorgio Vasari művéről van szó, melyet a vatikáni paloták egykori Pius-tornyába szántak. Az alkotás 1789-et követően Napóleon hadseregének rekvirálásai vagy a lakosztályok későbbi átépítési munkálatai során hagyhatta el Rómát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.