Krimi

Újabb szegedi orvost fogtak el a rendőrök

Újabb szegedi orvost fogtak el a rendőrök

2023. március 3., péntek
Újabb szegedi orvost fogtak el a rendőrök

Már 32 gyanúsítottja van a ,,cipős ügynek", azaz annak a gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos költségvetési csalásnak, amelyen országszerte 70 nyomozó dolgozik - írja a rendőrség a honlapján.

Mint írják, az ügyben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) jogosulatlanul visszaigényelt állami támogatásokkal kapcsolatban a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján indult büntetőeljárás 2022 novemberében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál (KR NNI). A bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalási ügy nyomozásába azóta már több vármegyei rendőr-főkapitányság is bekapcsolódott. Így Baranya, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar vármegyében is létrejött egy-egy nyomozócsoport.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányságon folyamatban lévő nyomozásban az első realizálás 2023. február 28-án történt meg. Egyszerre egyidőben összesen 10 helyszínen hajtottak végre kutatásokat, és három férfit, valamint egy nőt fogtak el.

Egy szegedi és egy nyíregyházi orvost, valamint egy budapesti cég ügyvezetőjét és alkalmazottját, akik mindketten Baranya vármegyei lakosok.

A gyanú szerint a gyógyászati segédeszközök gyártásával foglalkozó vállalkozás a jogosulatlanul felírt közel 3 ezer darab gyógycipő után több mint 162 millió forintot igényelt vissza a NEAK-tól. Ebből 930 cipőhöz a hamis recepteket a szegedi orvos írta fel, és ezzel közel 50 millió forinthoz segítette hozzá a céget. A bizonyítékok alapján a társaság cipői sorozatgyártással és gyenge minőségben készültek, a lábbeliket kapott ügyfeleket pedig senki meg sem vizsgálta, sőt a gyógycipős vényeket felíró orvossal soha nem is találkoztak.

A győri nyomozók mind a négy elfogott személyt gyanúsítottként hallgatták ki üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalással, személyes adattal visszaéléssel és hamis magánokirat felhasználásával. Négyük közül a szegedi orvost bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását, a többi személy szabadlábon védekezhet.

Az egyre kiterjedtebb és komplexebb ügycsoportban, a nyomozócsoportok hathatós munkájának köszönhetően a jövőben további elfogások várhatók. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.