Titkolja a Szivárvány Hét programját a tanárokat érzékenyítő szegedi LMBTQ-szervezet

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szegedi LMBTQ-szervezet korábban „eseményözön” címszóval közzétette a közelgő programjainak listáját, most azonban némileg részletezték is, hogy pontosan milyen események várhatóak még a 7. alkalommal, április 17-22. között megrendezésre kerülő Szivárvány Hét előtt.

A Szivárvány Hét programjairól nem derült ki sok, csupán annyit közöltek, hogy lesznek előadások, workshopok, kerekasztal beszélgetések, filmklubok, koncertek, egyetlen konkrétum, hogy megrendezésre kerül a Biztonságos Tér kampány. Közösségi oldalukon kiemelték, hogy „a megszokottól sok esetben eltérő programokkal” várják az érdeklődőket.

Miért a nagy titkolózás?

Mivel az előadásokról nincs semmilyen részletezés, így

nem derült ki számunkra, hogy a legutóbbi Szivárvány Héthez hasonlóan most is nyílt promotáltásra kerül-e az a „Melegség és Megismerés” elnevezésű program, amely projekt lévén számos iskolába jutottak be LMBTQ-szervezetek a szülők hozzájárulása és tudta nélkül.

A hatályos jogszabályok meggátolják az LMBTQ-szervezetek iskolai tevékenységét, azonban megtalálták a kiskaput: idén több szegedi pedagógusnak tartottak „továbbképzést”.

A leírás szerint a képzés elvégzése után a tanárok „be tudnak építeni szexuális és nemi kisebbségeket érintő tartalmat az óráikba”, „eligazodnak az LMBTQI fogalmak között”, valamint „ismerik a homofób és transzfób törvény negatív társadalmi hatásait.”

A „Befogadó Terek módszertani továbbképzést” az Amnesty International Magyarország, valamint a Labrisz Leszbikus Egyesület trénerei tartották, amelyet az Európai Bizottság 30 millió forinttal támogatott.

Már közel 14 ezer tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze a képzés ellen

„Iskolaigazgatók, akadályozzák meg a gyerekek kerülő utas LMBTQ-befolyásolását!” – címen indított petíciót a CitizenGO csapata. Leírásuk szerint aláírásgyűjtésükkel riadóztatni kívánják az iskolaigazgatókat, hogy biztosítsák intézményeikben a gyermekek védelmét, a szülői jogokat és a hatályos jogszabályok betartását, és lépjenek fel a gyerekek különböző lobbik általi szexuális befolyásolásával szemben.

Az igazgatóknak szánt levélben felidézik, hogy az 1997. évi gyermekvédelmi törvény 6/A. § szerint a gyermeki jogok biztosítása érdekében tilos tizennyolc éven aluliak számára olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.

Emellett a petíció felhívja a figyelmet a Labrisz Leszbikus Egyesület 2018-as nevelőknek és diákoknak szóló oktatási, nevelési segédanyagára, amely negatívan állítja be a kereszténységet és a konzervatív értékrendet.

“Házasodj a szivárvány alatt”

Bár a Szivárvány Hét alatt megrendezésre kerülő programokról pontosat nem tudunk, legutóbbi bejegyzésükben a projektjeik között említik a “Házasodj a szivárvány alatt” programjukat, amely keretében a SZIN-re rendszeresen kitelepülnek homoszexuális “házasságkötést” tartani, illetve a Woodstock az Ugaron fesztiválon is egy jurtát alakítottak ki erre a célra még 2018-ban.

Fotó: Partiscum Egyesület a Szegedi LMBT Közösségért

Amerikai mintájú “Biztonságos Terek”, amelyhez ha nem csatlakozol eljárást indítanak ellened

A Biztonságos Tér kampányt a Szegedi LMBT Közösségért Csoport 2016-ban, az első Szivárvány Hét idején indította. A kampány alatt cégeket, éttermeket, kávézókat, szórakozóhelyeket és egyéb kulturális és művészeti közösségi helyszíneket kerestek meg azzal a céllal, hogy tegyék ki a szivárványos “Biztonságos Tér” logót. A kampányt minden évben újraindította a csoport, mára 20 szegedi hely csatlakozott hozzájuk.

A kampány eredete az amerikai Safe Zone projektre vezethető vissza, amely a résztvevőknek LMBTQ jogvédő képzést biztosított.

Az Új Nemzedék még 2017-ben kitiltott minden politikai szervezetet a falai közül, amely döntés a szegedi LMBTQ szervezetre is vonatkozott. Bár mint magánemberek nem lettek kitiltva, mivel szervezetként nem rendezhettek eseményeket, ezért a Szegedi LMBT Közösségért Csoport az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál indított eljárást.

Előző sztori

Matolcsy György: 2021-ben negatív gazdaságpolitikai fordulat indult

Következő sztori

Szabadkán új magyar nyelvű gimnáziumi szak indul