Közélet

Titkolja a Szivárvány Hét programját a tanárokat érzékenyítő szegedi LMBTQ-szervezet

Titkolja a Szivárvány Hét programját a tanárokat érzékenyítő szegedi LMBTQ-szervezet

2023. március 8., szerda
Titkolja a Szivárvány Hét programját a tanárokat érzékenyítő szegedi LMBTQ-szervezet

A Szivárvány Hét programjairól nem derült ki sok, csupán annyit közöltek, hogy lesznek előadások, workshopok, kerekasztal beszélgetések, filmklubok, koncertek, egyetlen konkrétum, hogy megrendezésre kerül a Biztonságos Tér kampány. Közösségi oldalukon kiemelték, hogy „a megszokottól sok esetben eltérő programokkal" várják az érdeklődőket.

Miért a nagy titkolózás?

Mivel az előadásokról nincs semmilyen részletezés, így

nem derült ki számunkra, hogy a legutóbbi Szivárvány Héthez hasonlóan most is nyílt promotáltásra kerül-e az a „Melegség és Megismerés” elnevezésű program, amely projekt lévén számos iskolába jutottak be LMBTQ-szervezetek a szülők hozzájárulása és tudta nélkül.

A hatályos jogszabályok meggátolják az LMBTQ-szervezetek iskolai tevékenységét, azonban megtalálták a kiskaput: idén több szegedi pedagógusnak tartottak „továbbképzést”.

A leírás szerint a képzés elvégzése után a tanárok „be tudnak építeni szexuális és nemi kisebbségeket érintő tartalmat az óráikba”, „eligazodnak az LMBTQI fogalmak között", valamint „ismerik a homofób és transzfób törvény negatív társadalmi hatásait.”

A „Befogadó Terek módszertani továbbképzést” az Amnesty International Magyarország, valamint a Labrisz Leszbikus Egyesület trénerei tartották, amelyet az Európai Bizottság 30 millió forinttal támogatott.

Már közel 14 ezer tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze a képzés ellen

„Iskolaigazgatók, akadályozzák meg a gyerekek kerülő utas LMBTQ-befolyásolását!” – címen indított petíciót a CitizenGO csapata. Leírásuk szerint aláírásgyűjtésükkel riadóztatni kívánják az iskolaigazgatókat, hogy biztosítsák intézményeikben a gyermekek védelmét, a szülői jogokat és a hatályos jogszabályok betartását, és lépjenek fel a gyerekek különböző lobbik általi szexuális befolyásolásával szemben.

Az igazgatóknak szánt levélben felidézik, hogy az 1997. évi gyermekvédelmi törvény 6/A. § szerint a gyermeki jogok biztosítása érdekében tilos tizennyolc éven aluliak számára olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.

Emellett a petíció felhívja a figyelmet a Labrisz Leszbikus Egyesület 2018-as nevelőknek és diákoknak szóló oktatási, nevelési segédanyagára, amely negatívan állítja be a kereszténységet és a konzervatív értékrendet.

“Házasodj a szivárvány alatt”

Bár a Szivárvány Hét alatt megrendezésre kerülő programokról pontosat nem tudunk, legutóbbi bejegyzésükben a projektjeik között említik a “Házasodj a szivárvány alatt” programjukat, amely keretében a SZIN-re rendszeresen kitelepülnek homoszexuális "házasságkötést" tartani, illetve a Woodstock az Ugaron fesztiválon is egy jurtát alakítottak ki erre a célra még 2018-ban.

Fotó: Partiscum Egyesület a Szegedi LMBT Közösségért

Amerikai mintájú "Biztonságos Terek", amelyhez ha nem csatlakozol eljárást indítanak ellened

A Biztonságos Tér kampányt a Szegedi LMBT Közösségért Csoport 2016-ban, az első Szivárvány Hét idején indította. A kampány alatt cégeket, éttermeket, kávézókat, szórakozóhelyeket és egyéb kulturális és művészeti közösségi helyszíneket kerestek meg azzal a céllal, hogy tegyék ki a szivárványos "Biztonságos Tér" logót. A kampányt minden évben újraindította a csoport, mára 20 szegedi hely csatlakozott hozzájuk.

A kampány eredete az amerikai Safe Zone projektre vezethető vissza, amely a résztvevőknek LMBTQ jogvédő képzést biztosított.

Az Új Nemzedék még 2017-ben kitiltott minden politikai szervezetet a falai közül, amely döntés a szegedi LMBTQ szervezetre is vonatkozott. Bár mint magánemberek nem lettek kitiltva, mivel szervezetként nem rendezhettek eseményeket, ezért a Szegedi LMBT Közösségért Csoport az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál indított eljárást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.