Hírzóna

Tetőzhet a Tisza a jövő héten

Tetőzhet a Tisza a jövő héten

2023. március 3., péntek
Tetőzhet a Tisza a jövő héten

A jövő hét első felében tetőzhet a tiszai árhullám. A mindszenti komp leállt, a rakpartot is lezárták, árad a folyó.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság péntek reggel 573 centiméteres vízállást mért a Tiszán Szegednél. Az első fokú készültség határa 650 centiméter, ehhez Mindszent áll a legközelebb, ott 596 centis állást mértek.

Kozák Péter, az Ativizig igazgatója a Délmagyarnak úgy nyilatkozott, a Tiszára és a magyarországi folyók vízjárására jellemző, hogy kora tavasszal, illetve nyáron árhullám van. A szegedi szelvény sokévi átlaga 350 centiméter, tehát a megszokottnál magasabb a mostani. Az igazgató hozzátette, ez volt jellemző az elmúlt két hónapra, ennek oka pedig az enyhe időjárás és a vízgyűjtőkre érkező csapadékmennyiség.

Kozák Péter azt is elmondta a lapnak, hogy a Maros folyón érkező vízmennyiség van a mostani áradásra a legnagyobb hatással. Jelenleg nem rendeltek el árvízvédelmi készültséget, de a Huszár Mátyás rakpartot lezárták. Az Ativizig szerint a jelenlegi árhullám nem nevezhető rendkívülinek, a jelenlegi vízállások miatt indokolatlan az árvízvédelmi készültség.

(via Délmagyar)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.