Tetőzhet a Tisza a jövő héten

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A jövő hét első felében tetőzhet a tiszai árhullám. A mindszenti komp leállt, a rakpartot is lezárták, árad a folyó.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság péntek reggel 573 centiméteres vízállást mért a Tiszán Szegednél. Az első fokú készültség határa 650 centiméter, ehhez Mindszent áll a legközelebb, ott 596 centis állást mértek.

Kozák Péter, az Ativizig igazgatója a Délmagyarnak úgy nyilatkozott, a Tiszára és a magyarországi folyók vízjárására jellemző, hogy kora tavasszal, illetve nyáron árhullám van. A szegedi szelvény sokévi átlaga 350 centiméter, tehát a megszokottnál magasabb a mostani. Az igazgató hozzátette, ez volt jellemző az elmúlt két hónapra, ennek oka pedig az enyhe időjárás és a vízgyűjtőkre érkező csapadékmennyiség.

Kozák Péter azt is elmondta a lapnak, hogy a Maros folyón érkező vízmennyiség van a mostani áradásra a legnagyobb hatással. Jelenleg nem rendeltek el árvízvédelmi készültséget, de a Huszár Mátyás rakpartot lezárták. Az Ativizig szerint a jelenlegi árhullám nem nevezhető rendkívülinek, a jelenlegi vízállások miatt indokolatlan az árvízvédelmi készültség.

(via Délmagyar)

Előző sztori

Szegeden már olcsóbb a dízel, mint Szerbiában

Következő sztori

2022-ben közel 16 ezer migráns elfogásában segítettek a polgárőrök