Politika

Nyílt levelet írtak Ursula von der Leyennek

Nyílt levelet írtak Ursula von der Leyennek

2023. március 7., kedd
Nyílt levelet írtak Ursula von der Leyennek

21 magyar felsőoktatási intézmény rektora kéri: vonják vissza az Erasmus-programból való kizárásukat.

A 21 intézmény rektora levelében arra kéri az Európai Bizottság elnökét, hogy élcsapatával együtt vonja vissza azt a határozatot, mellyel a magyar egyetemeket kizárták az Erasmus-programból. A visszavonás azonban nem elégséges: a magyar egyetemistákat, oktatókat és kutatókat ért eszmei és anyagi károk azonnali jóvátételét is követelik.

A levélből szerint Von der Leyenék vádjai valótlanok, rágalmazások illetve hazugságok.

Mint ismeretes, az egyetem Erasmus-programból való kizárásának egyik fő oka az volt, hogy az Európai Bizottság szerint a modellváltásokkal sérült az intézmények autonómiája, továbbá, hogy politikusok is helyet foglaltak az egyetemi alapítványok kuratóriumaiban. A rektorokat a határozat kihirdetése után másfél hónappal keresték meg először.

A rektorok levele szerint az egyetemek autonómiája nem sérül, mivel a kifogásolt kuratóriumoknak nincs beleszólásaaz intézmények oktatási, kutatási ügyeibe, azokról a szenátus dönt.

(via Magyar Nemzet)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.