Politika

Novák Katalin telefonon egyeztetett a lengyel elnökkel

Novák Katalin telefonon egyeztetett a lengyel elnökkel

2023. március 23., csütörtök
Novák Katalin telefonon egyeztetett a lengyel elnökkel

A lengyel-magyar barátság napja alkalmából telefonon egyeztetett csütörtökön Novák Katalin köztársasági elnök és Andrzej Duda lengyel elnök - tájékoztatta az MTI-t a Sándor-palota kommunikációs igazgatója.

Farkas Vajk közölte: a két államfő az emléknap alkalmából megerősítette a két nemzet közötti évszázados barátság fontosságát, és biztosították egymást arról, hogy mindent megtesznek annak fenntartásáért, erősítéséért. "Olyan barátságról van szó, amely kiállta az idő próbáját, és amelyben az egymás iránti szolidaritás mindig fontos szerepet játszott" - tudatta.

A baráti hangvételű telefonbeszélgetésen a két államfő örömét fejezte ki, hogy személyes jó kapcsolatuk is hozzájárulhat a lengyel és a magyar nép közötti barátság erősítéséhez.

A lengyel-magyar barátság emléknapján Novák Katalin államfő Balatonbogláron - kétnapos Somogy vármegyei látogatásának keretében - koszorút helyezett el a Lengyel-Magyar Barátság Házánál, annál az épületnél, ahol a második világháború elején lengyel menekülteket oktattak. A koszorúzáson részt vett Lengyelország budapesti nagykövete mellett a lengyel parlament küldöttsége is.

A lengyel képviselők köszönetüket fejezték ki, amiért "Magyarország olyan sok alkalommal segített a lengyel népnek". Elmondták, olyan nehéz időket is kiállt már, hogy a jövő generációknak tartozunk felelőséggel azért, hogy megtartsuk nekik a lengyel-magyar barátságot, "bármilyen nehéz is legyen most a két országnak egy-egy kérdésben megértenie egymás álláspontját" - derült ki a tájékoztatásból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.