Közélet

Novák Katalin: a nyugati világban a nőknek már hasonló esélyük van az érvényesülésre, mint a férfiaknak

Novák Katalin: a nyugati világban a nőknek már hasonló esélyük van az érvényesülésre, mint a férfiaknak

2023. március 7., kedd
Novák Katalin: a nyugati világban a nőknek már hasonló esélyük van az érvényesülésre, mint a férfiaknak

Az egyetlen üzenetem, melyet a mai napon az Önök számára hoztam, annyi, hogy mindaddig nem tudjuk hatékonyan támogatni a nőket, amíg nem vesszük figyelembe, hogy a legtöbbjük édesanya vagy egy adott ponton az lesz - jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottságának éves ülésén hétfőn New York-ban.

Az államfő hangsúlyozta: a nőknek megadatott a kiváltság, hogy életet adjanak, ezért lehetővé kell tenni a lányoknak és nőknek szerte a világban, hogy saját maguk hozzák meg döntéseiket, és ne kényszerítsük őket az anyaság és a szakmai karrier közti választásra. Kiemelte, hogy a nyugati világban a nőknek már hasonló esélyük van az érvényesülésre, mint a férfiaknak, "az oktatásban, a karrierben, a munkahelyi előrelépésben az érdemi különbséget az jelenti, hogy vállalunk vagy nem vállalunk gyermeket".

"Mindaddig nem tudjuk hatékonyan támogatni a nőket, amíg nem vesszük figyelembe, hogy a legtöbbjük édesanya vagy egy adott ponton az lesz" - mondta Novák Katalin, hangsúlyozva, hogy ő maga is három gyerek édesanyja.

Szólt arról, hogy a hagyományos család, amely a zsidó-keresztény kultúra alapját adja, támadások kereszttüzében áll, ezért meg kell védenünk a családot és a családi értékeket. Figyelmeztetett: "soha nem látott erők dolgoznak azon, hogy a családokat szétszakítsák" és eltántorítsák a fiatalokat a gyermekvállalástól, s jóllehet sokan idejétmúltnak gondolják a családos életet, Novák Katalin a hagyományos családok mellett kiállva leszögezte: "értékeink az idő múltával sem változnak".

Az államfő felhívta a figyelmet rá, hogy az anyából, apából és gyerekekből álló családok "célkeresztbe kerültek", mitöbb, "sokan lenézik azokat, akik a gyermeknevelésben teljesednek ki".

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.