Közélet

MADÁCH 200 kiállítás nyílik a Somogyiban

MADÁCH 200 kiállítás nyílik a Somogyiban

2023. március 6., hétfő
MADÁCH 200 kiállítás nyílik a Somogyiban

Dr. Máté Zsuzsanna, Madách Imre születésnapjának 200. évfordulójára emlékezve állít kiállítást a Somogyi-könyvtárban. Esztétaként több mint tíz éve kutatja szisztematikusan Az ember tragédiája átváltozásait a különböző művészeti ágakban, az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Rajz – Művészettörténet Tanszék habilitált tanára irodalmárként pedig immár negyedszázada foglalkozik a madáchi életművel

„A 200 évvel ezelőtt született Madách főművének jelenvalóságát, annak különböző formáit mutatja be kiállításom, többfajta technikát alkalmazva. Az eredeti kézirat általam kiemelt fragmentumaihoz kapcsolódik a 15 képből álló sorozatom, melyek egyrészről az egyes szöveg-töredékek interpretációján alapuló vizualizált továbbgondolásaim, másrészről arra hivatottak, hogy megmutassák a madáchi gondolatok aktualitását. Hiszen a történet rólunk szól, ugyanakkor minden kor minden emberéről, mely összefonódik eszmei és metafizikai világlátásunkkal és azok formálódásával, mind a történelem, mind az egyes egyén horizontjára levetítődve.” – mondta a kiállító.

2010-ben Madách Imre Díjat kapott Madách-kutatásai és könyvei elismeréseként, 2020-ban a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának Cs. Szabó László Díját kapta meg művészetelméleti és esztétikai tudományos tevékenységének elismeréseként.

A március 9-én 17 órakor megnyíló kiállítás április 4-ig lesz megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.