Politika

Kormányinfó: egy ideig még biztosan maradnak az árstopok

Kormányinfó: egy ideig még biztosan maradnak az árstopok

2023. március 23., csütörtök
Kormányinfó: egy ideig még biztosan maradnak az árstopok

Magyarország nem szállít fegyvert

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség a Kormányinfó elején azt mondta, hogy továbbra is az ukrajnai háború van a középpontban. Komoly aggodalomra ad okot, hogy nem a békés megoldás, hanem az eszkaláció irányába haladnak a folyamatok.

"Fegyverszállításban nem veszünk részt, és életet menteni csak azonnali tűzszünettel lehet"

- tette hozzá. NATO-tagállam nem avatkozik közbe, amíg nem éri támadás a szövetség területét. 

Magyarország részt vesz a közös lőszerbeszerzésben

Magyarország az elsők között hozott létre olyan magas készültségű magyar parancsnokságú NATO-csapatot, amelyben amerikai és török katonák is részt vesznek - mondta a miniszter. Egyelőre egy közös uniós lőszerbeszerzésről tárgyalnak egy hétéves időszakra az uniós vezetők.

"Magyarország a közös lőszerbeszerzésben részt vesz, de ebből nem küld Ukrajnába"

- tette hozzá. Jövő héten döntenek a Fidesz által benyújtott békehatározatról a képviselők - mondta a miniszter. Magyarország továbbra is támogatja humanitárius módon Ukrajnát - mondta a miniszter. 

Van eszköz Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerére

"Ismerjük Brüsszel kritikus véleményét a gyermekvédelmi törvényről. A bíróság döntését természetesen megvárják, és eddig is, miként minden alkalommal eleget tesznek a döntésnek." - mondta Gulyás Gergely. "

Mindez nem változtat azon, hogy megvédjük a gyermekeket

- tette hozzá. 

Ez a szándék változatlan a miniszter szerint, és mindig lesz eszköz arra, hogy Európa legerősebb, legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerét hozzák létre.

Vannak NATO döntések, amelyhez elengedhetetlen Magyarország szerepe

Arra, hogy a NATO hazánkat megkerülve hívta össze az Ukrajna-NATO bizottságot, a tárcavezető úgy reagált, hogy 

ez így csak egy baráti beszélgetés lehet, ugyanis vannak döntések, amelyre csak egyhangúlag kerülhet sor.

Érdemben akár a NATO-hoz vagy az unióhoz való közeledése Ukrajnának Magyarország támogatása nélkül nem lehetséges – mondta. Kifejtette azt is: bízik benne, hogy a baloldali frakciók azért nem terjesztettek be módosító javaslatot a kormánypártok békepárti határozata ellen, mert mert egyetértenek vele. 

Fel kell tárni a dollárbaloldal ügyeit

"Teljesen fel kell tárni a dollárbaloldal ügyeit, a parlament illetékes bizottsága meg fogja hallgatni az Állami Számvevőszék elnökét" - mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely. Mindezek után a pártok reagálhatnak majd az elhangzottakra - tette hozzá.  

Maradnak az árstopok

A kormány úgy számol, hogy az infláció az év végére egy számjegyű lesz. Fenn kell tartani az átlagos fogyasztásig a rezsicsökkentést, az árstopokat és a kamatstopokat. "Ezeket az intézkedéseket fenn kell tartani az infláció kordában tartása érdekében" - mondta egy másik kérdésre a miniszter. 

A miniszter hangsúlyozta, az ügyeleti ellátás mindenhol folyamatos és jó színvonalon működik, annyi orvosnak kell aláírni, ami a biztonságos, gyors, színvonalas működtetéshez szükséges, ebben nem lát problémát a tárcavezető. A miniszter azért nem látja különösebb értelmét a finomhangolását az ügyeleti ellátásnak, mert a MOK támogatta és támogatja, „miről tárgyalnánk, ha egyetértünk?”.

Nem védi a törvény a 14 év feletti fiatalokat

Az elmúlt hetek pedofilbotrányai kapcsán Gulyás Gergely kijelentette, hogy nem a mostani büntetési tételek alacsony szintje az elrettentő, hanem a nagyobb baj, hogy a 14 év feletti fiatalokat semmi sem védi.

"Senki nem mondja, hogy egy 40 éves felnőtt viszonya egy 15 évessel teljesen rendben van"

- mondta a miniszter. 

Hazugságokkal van tele az amerikai emberi jogi jelentés

"Azok az erők, amelyek nem sajnáltak 4 milliárdot arra, hogy ne a mostani kormány legyen hatalmon, azok most írtak egy jelentést. A jelentésben szereplő állítások hazugságok, így az igazságszolgáltatás esetében is. Az amerikai emberi jogi jelentésnek semmilyen jogi relevanciája nincsen" - fejtette ki Gulyás Gergely az amerikai emberi jogi jelentésről.

Jogszerűtlen az Európai Bizottság eljárása

Az Európai Bizottság illetékesei csúsznak a visszajelzésekkel, pedig Magyarország időre teljesítette a feltételeket. Semmilyen létező jogi alapja nincs az uniós pénzek visszatartásának.

"Már áprilisban jöhetne, nem a kormányon múlik"

– mondta el a miniszter.

Miután Magyarország nem hajlandó a háborúpárti álláspontot képvisleni, ezért az uniós tárgyalások lényegesen lassabban haladnak, bár ezt az unió nem fogja soa kimondani - mondta később egy másik kérdésre a miniszter. Majd azt is elmondat, hogy egyelőre nincs megállapodás az Erasmus-programról, de a tárgyalások folyamatosak, hazánk vállalásokat tett a megoldás érdekében.

Méltatlan kijelentés Gyurcsánytól

"Teljes méltatlan, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök március 15-e alkalmából talpnyalónak nevezte a Fideszre szavazókat"-válaszolta a baloldal vezérének múlt heti beszédét firtató kérdésre a miniszter. Egy másik kérdésre azt mondta, hogy Gyurcsány osztja a lapokat, a pozíciókat és a feladatokat a baloldalon, amiatt lépnek át politikusok a DK-ba.

Szabad az út a történelmi Magyarország szimbólum előtt

Vihetnek be történelmi Magyarországot ábrázoló molinókat meccsekre - válaszolta egy kérdésre Gulyás Gergely. Kifejtette, hogy önmagában nem diszkriminatív a történelmi Magyarország szimbólum, és erről az UEFA állaásfoglalása is egyértelműen fogalmaz.

Az árnyékkormány miniszterelnöke az ország ellen dolgozik

Gulyás egy másik újságírói kérdésre elmondta, jó lenne, ha néhány külügyi kérdésben egyezség lenne a pártok között.

"Nem az a probléma, hogy a brit árnyékkormány vezetőjével találkozik Dobrev, hanem hogy a magyar pedagógusok béremelése ellen küzd Brüsszelben, miközben hatmillió forintot keres"

- tette hozzá. 

infó

Nincs nemzetbiztonsági kockázata a TikToknak

Gulyás Gergely a TikTokra vonatkozó kérdésre kijelentette, ha a nemzetbiztonsági szervek jeleznek kockázatot, a kormány foglalkozik vele, de a TikTokkal kapcsolatban nem történt ilyen.

Meddig nem támogatja Magyarország Ukrajna NATO és EU tagságát?

Gulyás Gergely szerint mivel nem változtatnak az ukránok az oktatási törvényen, addig nincs számukra EU és NATO tagság támogatás Magyarország részéről. A miniszter úgy fogalmazott: a probléma nem az, hogy ne építettünk volna ki olyan eszközöket, ahol jöhetne alternatív gáz, hanem ma ez a világpiacon nem biztosítható. 

Tehát ha Oroszországból nem kapunk gázt, leáll a magyar gazdaság 

− fogalmazott Gulyás Gergely.

Nem szimpatizál az amerikai vezetés a magyarral

Gulyás Gergely a magyar-amerikai viszonyokról elmondta, hogy, Magyarország szövetségese az Egyesült Államoknak.

"Mi mindig is jó viszonyra törekedtünk a szövetségeseinkkel.

A jelenlegi magyar kormánnyal nem szimpatizál a mostani amerikai vezetés, ezért olyan területeken próbálunk együttműködni, ahol vannak kapcsolódási pontok."emelte ki. 

Gulyás arról is beszélt, hogy nem a magyar fél fizette az ottani ellenzék kampányát, hanem ez fordítva történt. 

Stop a gurulo dollároknak

A cél az, hogy a párttörvény azon szabályát, hogy külföldről ne lehessen pénzt elfogadni, az minden jelölőszervezetre érvényes legyen az önkormányzati választáson.

Nem lehet letartóztatni Putyint Magyarországon

A magyar jogrend szerint nem lehet letartóztatni magyar területen Putyint, mert nincs kihirdetve itthon az ICC statútuma - mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely. A magyar alkotmánnyal ellentétes az egyezmény. Sem az USA, sem Oroszország nem fogadja el az ICC határozatait, nem is tahjai a szervezetnek. 

Tőkekivonás nem veszélyezteti a magyar bankokat

Az amerikai bankcsődök és a svájci Credit Suisse ügyében kérdezték Gulyás Gergely minisztert, aki elmondta, tőkekivonás nem veszélyezteti a magyar bankokat, de nagyon nehéz helyzet van, jó hír azonban, hogy az európai bankrendszer gyorsan tudott reagálni, mert ebből sokkal nagyobb baj is lehetett volna.

Mi lesz az embercsempészekkel?

Az embercsemészek elleni fellépések esetében természetesen Magyarország együttműködik a környező államokkal, de nagy kérdés, hogy ezeket a személyeket átveszik-e - mondta kérdésre Gulyás. 

Feltétele van Orbán Viktor ukrajnai látogatásának

Gulyás kérdésre elmondta, akkor fog Orbán Viktor Ukrajnába látogatni, ha a találkozónak lesz értelme, és sikerül haladást elérni főleg a kárpátaljai magyar oktatás ügyében. 

A kormáányinfót teljes hosszábban itt tudja visszanézni:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.