Közélet

Kétszer is ellopták a megyéspüspök rubinköves aranygyűrűjét

Kétszer is ellopták a megyéspüspök rubinköves aranygyűrűjét

2023. március 17., péntek
Kétszer is ellopták a megyéspüspök rubinköves aranygyűrűjét

Mint arról lapunk korábban beszámolt, januárban ellopták a Szeged-Csanádi egyházmegye nyugalmazott püspökének a püspöki aranygyűrűjét, azonban nem ez volt az első eset.Gyulay Endre nyugalmazott atya a Délmagyarnak adott interjút kalandos életű gyűrűjével kapcsolatban.

A megyéspüspöktől ahogy jelenleg, korábban is számos ember kért segítséget, mindkét esetben így került a tolvajokoz, illetve egy harmadik alkalommal is elveszett kis időre.

"Egy hölgy kért kölcsönöket, rendszeresen feljárt hozzám. Egyszer egy ismerősével jött, aki kért egy pohár vizet. Azután gyorsan távoztak, a gyűrűvel együtt. Szerencsére ismertem őket, így a rendőrök könnyen rájuk találtak. Bár a Mars téren eladták a gyűrűt, végül visszakerült hozzám" – mesélte Gyulay Endre a három évvel ezelőtti történetet.

A másik lopás januárban történt, de a kettő között is történt valami a gyűrűvel. A püspök egy téli napon éppen a Dómból tartott hazafelé, amikor megcsúszott.

"Elvágódtam, a lábam is felhasadt, a gyűrű pedig lerepült az ujjamról, bele a hóba valahova. Akkor a káplán találta meg, és másnap már megint abban misézhettem" – mesélte a gyűrű történetét.

Ez a nő is azt mondta, hogy pénz kellene neki, mert halottja van, akit el kellene temetni. Felengedtem a lakásba, de nem kellett volna. Ő is vizet és ennivalót kért. Készítettem is neki, és miután távozott, újra csak a gyűrű hűlt helyét találtam

mondta a püspök, aki egyből ismét a rendőrségre sietett.

Az első esettől ez annyival volt nehezebb, hogy nem tudta a nő nevét Gyulay Endre, ezért le is mondott a gyűrűről. A rendőrség azonban így is sikeresen elvégezte a nyomozást, a gyűrű meglett és a nőt azóta is letartóztatásban tartják.

Gyulay Endre mindezek ellenére továbbra is segít az embereken, amennyire a lehetőségeiből telik. Azonban már sokkal óvatosabb. Már senkit sem enged fel a lakásába, csak akiket ismer. Ha mégis úgy dönt, hogy pénz ad valakinek, ami egyébként általában egy-kétezer forint, azt az utcára néző ablakán adja át, biztos, ami biztos.

A teljes interjú itt olvasható.

Borítókép: Délmagyar / Karnok Csaba

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.