Gulyás Gergely: talán túl vagyunk az infláció csúcsán

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Januárban sokat mérséklődött az infláció növekedése, emiatt talán túl vagyunk a pénzromlás csúcsán – nyilatkozta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Mint mondta, a kormány támogatja a kormánypártok beterjesztett békepárti álláspontját.

Gulyás Gergely kiemelte, továbbra is a magyar családoknak kell a legkevesebbet fizetnie az energiáért Európában. Hozzátette, hogy gyármentő hitel- és garanciaprogram is indult, valamint a kkv-kra is kiterjesztették a kamatstopot. Az agráriumban is kamatstopot és törlesztőrészlet-fizetési stopot hirdetettek. A diákhitel is kamatstopot kapott. Gulyás kiemelte, az élelmiszerárstop a legszegényebbek számára a legfontosabb.

A miniszter azt is közölte, hogy a Baross Gábor Programban lévő hitelkeretet 300 milliárdról 1000 milliárdra emelkedett. Beszélt arról is, hogy a gyermekvédelemről is tárgyalt a kormány, benyújtották az ellenkérelmet az uniós bírósághoz a korábbi eljárás miatt. Kiemelte, az EU Alapjogi Chartájában egyértelműen kiderül, hogy az oktatás nemzeti hatáskör, a gyermekek neveléséről csak a szülők dönthetnek.

Gulyás szerint a kormány célja, hogy 22 hónap múlva elérjék a pedagógusok bérek elérjék az átlagbérek 80 százalékát. Azonban ez csak akkor érhető el elmondása szerint, ha Dobrev Kláráék nem akadályozzák meg, hogy a kormány a forrásokhoz jusson.

Az új jogállási törvényről annyit mondott, bízik abban, hogy a szakszervezetekkel lehet a jövőben róla megállapodás.

Az Origo kérdésére a miniszter azt mondta Gyurcsány Ferenc hétfői viselkedéséről, 13 éve parlamenti képviselő, de nem gondolta, hogy tudnak újat mutatni neki. Hozzátette, más magánéletében ,,nem kíván vájkálni.”

Gulyás elismerte, hogy egyes szektorokban jelentős extraprofit keletkezett, ugyanakkor jövőre is szeretnék fenntartani a rezsicsökkentést. Ugyanakkor szerinte az a méltányos, ha a nagy nyereségű cégek is hozzájárulnak a gazdaság működéséhez. Hozzátette, ahol lehet, ott jövőre kivezetik az extraprofit-adót.

Gulyás Gergely arra is választ adott, hogy nem teszik függővé a gyermekvédelmi törvényt és annak módosításait az uniós bíróság döntésétől. Hozzátette, nem mondott le arról, hogy a józan ész fog győzni Brüsszelben.

Egy másik újságírói kérdésre azt mondta, az Erasmus-pénzek befagyasztása szerinte magyarellenes bosszú.

Ezt azzal indokolja, hogy a háború, a migráció és a gyermekvédelem ügyében mást képvisel Magyarország, mint Brüsszel. Hozzátette, a teljes helyreállítási alap 17 százalékát fizették ki eddig.

Gulyás arról is beszélt, hogy a jegybank és a kormány rendszeresen egyeztet egymással, ugyanakkor az inflációért a jegybank a felelős. Matolcsy tegnapi beszédével kapcsolatban azt mondta, a jegybank-elnök egyetlen intézkedést, az árstopokat tartja inflációnövelőnek.

Előző sztori

Újabb fizetős parkolókat tervez kialakítani a városvezetés

Következő sztori

Orbán Viktor: az energiaellátást biztosítjuk, a rezsicsökkentést fenntartjuk, az inflációt pedig letörjük!