Egy év alatt több mint 25 százalékkal nőttek az árak

Tavaly februárhoz képest 25,4 százalékkal drágultak a fogyasztói cikkek. A számok alapján ugyanakkor mérséklődni kezdett az infláció – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

25,4 százalékkal haladták meg a februári fogyasztói árak az egy évvel korábbiakat. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy idén január óta mérséklődött az infláció növekedése.

Az élelmiszerek ára 43,3 százalékkal emelkedett, ezen belül a leginkább a tojás, a tejtermékek, a vaj és a vajkrém – mintegy 70-80 százalékkal. A péksütemények 51 százalékkal, a kenyér 70 százalékkal kerül többe. A legkisebb mértékben az étolaj ára nőtt, 3,4 százalékkal.

A háztartási energia 49 százalékkal drágult, ezen belül a vezetékes gáz majdnem 80, a tűzifa közel 60, a palackos gáz 52, az elektromos energia 27 százalékkal. A tartós fogyasztási cikkek átlagosan 12,6 százalékkal drágultak.

A szeszes italok és a dohánytermékek 18,8 százalékos átlagban kerülnek többe, a szeszes italok ezen belül 25,6 százalékkal. A szolgáltatások 11,6 százalékos áremelkedésen estek át egy év alatt.

Ugyanakkor jó hír is mutatkozik: januárhoz képest átlagosan 0,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

Ugyanez az arány decemberben még 1,9 százalék volt.

(via Index)

Előző sztori

Ma van a Nemzetközi nőnap

Következő sztori

Árokba borult egy autó az M5-ösön