Gazdaság

Egy év alatt több mint 25 százalékkal nőttek az árak

Egy év alatt több mint 25 százalékkal nőttek az árak

2023. március 8., szerda
Egy év alatt több mint 25 százalékkal nőttek az árak

Tavaly februárhoz képest 25,4 százalékkal drágultak a fogyasztói cikkek. A számok alapján ugyanakkor mérséklődni kezdett az infláció - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

25,4 százalékkal haladták meg a februári fogyasztói árak az egy évvel korábbiakat. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy idén január óta mérséklődött az infláció növekedése.

Az élelmiszerek ára 43,3 százalékkal emelkedett, ezen belül a leginkább a tojás, a tejtermékek, a vaj és a vajkrém - mintegy 70-80 százalékkal. A péksütemények 51 százalékkal, a kenyér 70 százalékkal kerül többe. A legkisebb mértékben az étolaj ára nőtt, 3,4 százalékkal.

A háztartási energia 49 százalékkal drágult, ezen belül a vezetékes gáz majdnem 80, a tűzifa közel 60, a palackos gáz 52, az elektromos energia 27 százalékkal. A tartós fogyasztási cikkek átlagosan 12,6 százalékkal drágultak.

A szeszes italok és a dohánytermékek 18,8 százalékos átlagban kerülnek többe, a szeszes italok ezen belül 25,6 százalékkal. A szolgáltatások 11,6 százalékos áremelkedésen estek át egy év alatt.

Ugyanakkor jó hír is mutatkozik: januárhoz képest átlagosan 0,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

Ugyanez az arány decemberben még 1,9 százalék volt.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.