Közélet

Debrecen polgármestere valódi szakmai vitát szeretne az akkumulátorgyárról

Debrecen polgármestere valódi szakmai vitát szeretne az akkumulátorgyárról

2023. március 6., hétfő
Debrecen polgármestere valódi szakmai vitát szeretne az akkumulátorgyárról

Debrecen polgármestere, Papp László az Indexnek adott interjújában részletesen felsorolta, milyen szakmai indokok alapján döntöttek úgy, hogy a BMW mellett egy másik gigaberuházást is a város határába csábítanak.

A polgármester megítélése szerint a debreceni akkumulátorgyár ügye teljesen átpolitizálódott és jelenleg politikai preferenciák alapján ítélik meg az emberek a CATL beruházást. Kiemelte, hogy valódi szakmai vitának kéne folynia az ügyben, hiszen a 21. század nagy környezetvédelmi kihívásainak egyikéről van szó. Emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok szenátusa 400 milliárd dolláros fejlesztési programot indított az elektromobilitás területén, aminek nagyon fontos része az akkumulátorgyártás.

Európa is gőzerővel építi ki az ezzel kapcsolatos kapacitásait, és egészen a Távol-Keletig tart ez a folyamat. Ennek a világméretű átalakulásnak a kellős közepén található Magyarország, ahol magának az akkumulátorgyártásnak a létét és szükségszerűségét vitatják bizonyos politikai szereplők

mondta Papp László.

A polgármester határozottan elutasítja a gödi és debreceni gyár elhelyezésének összehasonlítását. Mint ismeretes, a gödi ipari park körül lakóházak is találhatóak, ezzel ellentétben a CATL gyárhoz legközelebbi lakóingatlan is több mint két kilométerre fekszik. Összehasonlításképpen megjegyzi, hogy a BMW gyár egy kilométerre helyezkedik el a lakóterülettől. Papp László emlékeztetett arra is, hogy az akkumulátorgyár területe már több mint húsz éve számít a Déli Gazdasági Övezet ipari parkjának, amely ellen soha senki nem emelt kifogást.

Göddel kapcsolatban kitért az emberek megtévesztésére felhasznált vízvizsgálatra is.

"A Duna Menti Regionális Vízmű honlapján szereplő vizsgálati jelentés szerint a gödi vízben valóban van lítium. Nem az akkumulátorgyár miatt, hanem mindig is jelen volt. Ugyanúgy, ahogy például a Balfi ásványvízben, amit az emberek megisznak, mert jótékony hatása van. A gödi vízben századrésznyi lítium van a Balfi ásványvízhez képest" - érvelt a polgármester.

Debrecen polgármestere egyebek mellett arról beszélt még az interjúban, hogy

  • tartanak-e egy esetleges népszavazástól,
  • az önkormányzati választások előtt megingathatja-e a debreceni polgárok hitét a városvezetésben az akkumulátorgyár ügye,
  • iparvárosnak tekinthető-e Debrecen,
  • épülhet-e környezetszennyező beruházás a város határában,
  • elképzelhetőnek tartja-e, hogy fizetett tüntetők szólalnak fel a kínai beruházással szemben,
  • mekkora előrelépést jelenthet a város számára a két gigaberuházás,
  • sok vagy kevés 24 ezer köbméter víz naponta?

A teljes interjút itt olvashatja el.

Fotó: Index / Jurás Ákos

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.