Hírzóna

A vidék és a főváros tetszését is elnyerte a vármegye- és országbérlet

A vidék és a főváros tetszését is elnyerte a vármegye- és országbérlet

2023. március 14., kedd
A vidék és a főváros tetszését is elnyerte a vármegye- és országbérlet

A nagy többség jó ötletnek tartja a vármegye- és országbérletet – ezzel a címmel küldött közleményt a Magyar Nemzetnek a Real-PR 93. A kutatócég friss felmérése szerint a felnőtt lakosság háromnegyede (75 százalék) pozitívan fogadja a kormány által a távolsági közösségi közlekedésre májustól bevezetendő havi vármegye-, illetve országbérletet. Az új kedvezményes árú utazási bérletek megítélése a fővárosiak (69 százalék), a városiak (76 százalék) és a községben élők (77 százalék) körében egyaránt kedvező. 

Az intézkedés különösen az ingázóknak jelent nagy segítséget, amelynek köszönhetően nemcsak az adminisztráció egyszerűsödik, de csökkenhet a családok havi közlekedésre fordított kiadása is. 

Szerintük az új bérlet pozitív fogadtatását jól mutatja, hogy 

a gyakran egymástól eltérően gondolkodó fővárosiak és vidékiek többsége egyaránt jó ötletnek tartja a tervezett távolsági bérletet, ugyanakkor nemcsak lakóhelytől, de életkortól, pártszimpátiáktól, sőt a távolsági közlekedés igénybevételének gyakoriságától is függetlenül a döntő többség kedvezően értékeli a kormány döntését. 

https://szegedma.hu/2023/02/korszakalkoto-valtozas-varmegyeberletet-es-orszagberletet-vezet-be-a-mav-volanbusz-csoport

Bár a lelkesedők háromnegyedes többsége nem jelenti, hogy ennyien élnek majd a lehetőséggel, azonban a budapesti és a vidéki Magyarország véleményazonossága egyértelműen valószínűsíti az ötlet majdani sikerét – vonta meg a kutatás tanuláságát a Real-PR 93.

Hozzátették: A vidéki városokban (76 százalék) és a községekben (77 százalék) kissé nagyobb arányban örülnek a megkérdezettek a vármegye- és országbérlet bevezetésének, mint a fővárosban (69 százalék). Ettől valamelyest jelentősebb véleménykülönbség van pártszimpátiák szerint, a Fidesz szavazói körében 84 százalék, a baloldali szavazók között 60 százalék értékeli pozitívan az új bérlettípust. 

https://szegedma.hu/2023/02/szegedi-peldan-keresztul-szemlelteti-a-kormany-mekkora-kedvezmennyel-jar-a-varmegye-es-az-orszagberlet

Az egységesen kedvező társadalmi megítélést tükrözi, hogy még azok körében is 71 százalék a vármegye- és országbérlet bevezetését jó ötletnek tartók aránya, akik nem ingáznak települések között, bár érthető módon leginkább azok támogatják az új bérleteket, akik szoktak ingázni, ebben a teljes lakosság 56 százalékát kitevő csoportban 78-80 százalékos a kormányzati döntés kedvező fogadtatása. 

A teljes cikket itt olvashatja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.