Gazdaság

Változatlan marad a jegybank alapkamat

Változatlan marad a jegybank alapkamat

2023. február 8., szerda
Változatlan marad a jegybank alapkamat

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa január végi ülésén az alapkamat 13 százalékon tartásáról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.

A monetáris tanács január 24-i, idei első kamatdöntő ülésén fenntartotta a jegybanki alapkamat tavaly szeptember óta hatályos 13,0 százalékos szintjét, valamint 18 százalékon tartotta az egynapos betéti kamatszintet.
A kamatfolyosó két szélén, az egynapos jegybanki betét 12,5 százalékos és az egynapos fedezett hitel 25 százalékos szintjén sem változtattak.

A közlemény szerint a döntéshozók egységesen a szigorú monetáris kondíciók tartós fenntartása mellett érveltek, hangsúlyozva, hogy az alapkamat jelenlegi szintje alkalmas a fundamentális inflációs kockázatok kezelésére.
Az inflációs kilátásokkal kapcsolatban egyetértés mutatkozott, hogy a dezinflációs hatások a következő hónapokban erősödnek, a csökkenő világpiaci nyersanyag- és energiaárak, valamint a szűkülő belső kereslet árazásokat mérséklő hatásainak eredőjeként.

A jegybanki döntéshozók egybehangzóan úgy vélik, hogy az infláció csökkenése a második negyedévben felgyorsul és az év végére újra egyszámjegyű tartományba kerül, majd 2024-ben a jegybank 2-4 százalékos toleranciasávjába mérséklődik.

A jegybank a tavaszi hónapokban várja az élelmiszerárak csökkenését. Több monetáris tanácstag is jelezte, hogy az elmúlt időszak javuló tendenciái ellenére a meghatározó jegybankok további szigorításának feltörekvő gazdaságokra gyakorolt hatása, az orosz-ukrán háború következményei, az EU-s megállapodás részleteivel kapcsolatos bizonytalanság, a folyó fizetési mérleg hiánya, valamint a változékony pénzpiaci környezet továbbra is kockázatot jelent.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.