MEGDÖBBENTŐ KÉPEK ÉS VIDEÓK

Már több mint ötezer áldozata van a török-szíriai földrengésnek

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Civil defense workers and security forces search through the wreckage of collapsed buildings in Hama, Syria, Monday, Feb. 6, 2023. A powerful earthquake has caused significant damage in southeast Turkey and Syria and many casualties are feared. Damage was reported across several Turkish provinces, and rescue teams were being sent from around the country. (AP Photo/Omar Sanadik)

Ahogy arról beszámoltunk, hétfőn hajnalban, majd kora délutáni órákban is erős, 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökország déli részét és Szíria északnyugati részét. Már az első hírek is több száz halottról és összedőlt házakról érkeztek, de már akkor sejthető volt, hogy a számok emelkednek.

KÖZEL ÖTEZER HALOTJA VAN A FÖLDRENGÉSNEK

Törökországban a hétfői földrengések halálos áldozatainak száma 3419-re emelkedett – jelentette be kedd délelőtt Fuat Oktay török alelnök, így a Szíriában meghalt legkevesebb 1602 emberrel együtt a földmozgás már egészen biztosan több mint 5000 életet oltott ki.

Oktay is megerősítette, hogy a hideg és a téli időjárás megnehezíti a segítség célba juttatását és a mentést. Közölte, hogy a három legsúlyosabban érintett tartományba, Hatayba, Kahramanmarasba és Adiyamanba csak a mentéshez kapcsolódó járművek léphetnek be, és csak a mentési tevékenységet végző járművek hagyhatják el őket.

Az AFAD tájékoztatása szerint Törökországban 4758 összedőlt épületből csaknem 8000 túlélőt mentettek ki. A sérültek száma 16 ezerhez közelít. Közben kedd hajnalban az Európai Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint újabb, 5,6-os erősségű földrengés volt Törökország középső részén.

NEHÉZ KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT FOLYIK A MENTÉS

A Reuters hírügynökség tudósítása szerint a fagypont közeli hőmérséklet nehezíti a mentést. Hatayban egy Deniz nevű helyi lakos azt mondta a Reutersnek, hogy hallani lehet a túlélőket a romok alatt, de egyelőre nem érkezett segítség.

“Halljuk a zajokat, de senki nem jön. Végünk, le vagyunk sújtva. Istenem! Kiabálnak, hogy mentsük meg őket, de nem tudunk segíteni. Hogyan mentsük meg őket? Reggel óta nem jött senki”

– magyarázta.

Kahramanmarasban a túlélők sokan családostul tüzet gyújtottak, és úgy próbálták átvészelni az éjszakát, miután a földrengés miatt otthontalanná váltak.

 “Alig tudtunk kijönni élve a házból. Romokban az életünk. Éhesek, szomjasak vagyunk, nyomorult a helyzet” – mesélte egy túlélő, Nesret Güler a hírügynökségnek. A férfi négy gyermekével igyekszik átvészelni a katasztrófát.

TÖRTÉNELMI LÉPTÉKŰ KATASZTRÓFA

Recep Tayyip Erdogan török elnök történelmi léptékű katasztrófának nevezte a hétfői földrengést, és kijelentette, hogy a mentőegységek megtesznek mindent, amit tudnak. Elmondta azt is, hogy 45 ország ajánlott segítséget.

“Mindenki kiteszi a szívét-lelkét, de a téli időjárás, a hideg és az újabb földrengés éjszaka megnehezíti a dolgot”

– tudatta a török államfő.

Szíriában legkevesebb 1444 ember halt meg a földrengésben és 3500 sérültről tudni a damaszkuszi kormány és a felkelők által ellenőrzött területeken dolgozó segélyszervezetek tájékoztatása szerint.

Az amerikai földtani intézet (USGS) adatai szerint ez volt 2021 nyara óta a legerősebb mért földmozgás, amelyet további, erős utórengések követtek.

KÖNNYFAKASZTÓ KÉPSOROK

Megrázó fényképek és videók sokasága járja a be a világot. az egyik legtöbbet mutatott képsor egy török televízió tudósításának részlete. A riporter éppen élő adásban tudósított az érintett helszínről, amikor mellett egy ház összedölt. A menekülő emberek között egy édesanya karján a gyermekével menekül, a rémelt, nagyobbik lányát azonban nem tudja karjába venni. A riporter azonnal visszafordul a kislányért és karjában hozza a családja után.

Előző sztori

Évekig ittasan bántalmazta súlyos beteg feleségét

Következő sztori

Újabb magyar mentőcsapatok utaznak Törökországba