Kultúra

Megalakult a Magyar Művészeti Akadémia szegedi munkacsoportja

Megalakult a Magyar Művészeti Akadémia szegedi munkacsoportja

2023. február 28., kedd
Megalakult a Magyar Művészeti Akadémia szegedi munkacsoportja

A testület első, keddi ülésén Vesmás Pétert építészt választotta elnökké.

Kiss János, az MMA alelnöke az alakuló ülést követő sajtótájékoztatón felidézte, hogy a köztestület közgyűlése tavaly októberben döntött hét regionális munkacsoport létrehozásáról annak érdekében, hogy országhatártól függetlenül a magyarlakta területek művészeti-kulturális életében tovább erősítse aktív jelenlétét, segítse a helyi kapcsolatépítést. Hozzátette: a regionális munkabizottságok közül aszegedi az ötödik.

Richly Gábor, a MMA főtitkára kifejtette, a köztestület legfőbb feladata a kortárs magyar művészeti élet támogatása. Munkájában az MMA nem csupán csaknem háromszáz akadémikusának életművére, tapasztalatára támaszkodik, de bevonja ebbe több mint ezer köztestületi tagját, több száz ösztöndíjasát és együttműködő szakmai partnereit is.

Az MMA alakulásától kezdve törekedett az országos jelenlétre, igyekezett támogatni a helyi kezdeményezéseket, működése ennek ellenére Budapest-központú volt. A fővárosból ugyanakkor nem lehet úgy segíteni a művészeti kezdeményezéseket országszerte és a határon túl, mint a hét regionális központ révén - hangsúlyozta a főtitkár.

Aszegedi bizottságnak hosszú ideje működik művészeti szakbizottsága, melynek aSzegeden dolgozó MMA-tagok szinte mindegyike aktív résztvevője, emellett a testület székháza folyamatosan otthont ad képzőművészeti kiállításoknak is - emelte ki Krisztin Tibor, az MTASzegedi Területi Bizottságának elnöke.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.