Politika

Kormányinfó: A kormány teljesíti amit ígért

Kormányinfó: A kormány teljesíti amit ígért

2023. február 9., csütörtök
Kormányinfó: A kormány teljesíti amit ígért

NINCS MAGYAR ÁLDOZATA A TÖRÖK-SZÍRIAI FÖLDRENGÉSNEK

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a háromnapos kormányülésről elmondta, hogy hétfön, első napirendi pontként foglalkoztak a törökországi földrengéssel. A legfrissebb jelentések szerint már közel 50 ország vesz részt a mentésben.

Magyarországi mentőcsapatok eddig 27 embert mentettek ki. Magyar állampolgárságú érintett nincs egyelőre.

156 fő és 26 kutya van a magyar kutató kontingensben.

A KORMÉNY BETARTJA ÍGÉRETÉT

A kormány értékelte a gazdasági helyzetet és úgy látja, hogy

Magyarország teljesíti azt amit ígért: mind a nyugdíjasok, mind a munkavállalóknál a béremelés meghaladta a magas inflációt is.

Reálbéremelkedést vár a kormány 2022-re. Rendben zajlik a 13. havi nyugdíj folyósítása. Amikor Gyurcsány Ferencék voltak kormányon, akkor elvették a 13. havi nyugdíjat, míg most a kormány nem ezt teszi, hanem segíti az időseket.

REÁLIS CÉL A RECESSZIÓ ELKERÜLÉSE A CÉL

A munkahelyek megvédése, és az infláció leszorítása a legfontosabb feladat, valamint a recessziót elkerülése - jelentette ki Gulyás Gergely. Ezt elősegítendő folytatódnak az ipari és mezőgazdasági beruházások. A kormány egy 2030-ig tartó energiastratégiát is megtárgyalt.

Ha megérkeznek az uniós források, akkor jelentős energiafejlesztések indulnak

- tette hozzá. Szólt arról is, hogy az ipari parkokhoz kapcsolódó vízellátás modernizálása is napirenden van. A Dunai Finomító átállítása is fontos más típusú olajra.

AZONNALI FEGYVERSZÜNET KELL UKRAJNÁBAN

A kormány az orosz-ukrán háborúval és az uniós csúccsal is foglalkozott. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. A magyar álláspontot összhangban van az ENSZ főtitkárának a álláspontjával is.

- El kell kerülni, nehogy világháború legyen

- jelentette ki. Gulyás Gergely világossá tette, hogy anyailag támogatták Ukrajnát, és elutasítják az orosz agressziót.


- Fegyvereket nem küldünk, mert azt csak Kárpátalján keresztül lehetne küldeni, és akkor veszélybe kerülne az ottani magyarság is.

- mutatott rá a miniszter.

Gulyás Gergely később újságírói kérdésre elmondta,

mi a béke pártján vagyunk, míg Putyin indított egy háborút, tehát a két állítás között nem lehet egyenlőséget tenni. A jelenlegi helyzetnél minden jobb, ezért kéne a tárgyalóasztalhoz ülnie a feleknek - tette hozzá.

Európa teljes mértékben a vesztes oldalon áll ebben a konfliktusban

-jelentette ki a miniszter.

LEMONDANAK A MINISZTEREK A KURATÓRIUMI TAGSÁGUKRÓL

Gulyás Gergely bejelentette, hogy lemondtak a miniszterek– Varga Judit, Lantos Csaba, Varga Mihály, Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter és Navracsics Tibor– az egyetemi kuratóriumokban betöltött tagságukról. Hozzátette, hogy minden kormányzati tisztviselőnek így kell eljárnia, ez vonatkozik az államtitkárokra, a miniszteri biztosokra és a kormánybiztosokra is, a döntést február 15-ig kell meghozniuk arról, hogy a kuratóriumokban vagy a kormányban maradnak.

Később újságírói kérdésre elmondta: még nem tudják, hogy maradhatnak-e pl. a polgármesterek a kuratóriumokban,

”abszurd zsarolásról van szó” az Európai Bizottság részéről, de az Erasmus és a diákok érdeke fontosabb.

Ha van ilyen elvárás, meg fogják fontolni, de a Bizottság „elvont” elvárásokat fogalmaz meg. „Adtunk mandátumot a Bizottsággal való tárgyalóknak” – jelentette ki Gulyás Gergely. Semmi akadálya, hogy összeférhetetlenségi szabályokat fogadjanak el, de jobb volt minden, ahogy volt. Ahogy megegyeznek a Bizottsággal, be fogják nyújtani a javaslatot a parlamentnek.

VALÓSZÍNŰLEG AZ ELLENZÉKET KÜLFÖLDRŐL IRÁNYÍTJÁK

A kampányfinanszírozásról Gulyás Gergely elmondta: reális feltételezés, hogy az ellenzéket külföldről irányítják.

Törvénytelenséget követett el az ellenzék azzal, hogy külföldi kampánypénzt fogadott el.

- jelentette ki.

Később újságírói kérdésre kifejtette, hogy atörvény abban teljesen egyértelmű, világos és jó, hogy Magyarországon párt nem fogadhat el külföldről kampánytámogatást. Itt viszont közös jelöltek voltak, aki közvetlenül a támogatás jelentős részét kapta, az is szerepelt plakátokon, ezért a miniszter úgy látja, külföldi befolyás tekintetében az elmúlt harminc év párttörténetében nem találkoztunk ilyennel.

NÁCI PROPAGANDÁHOZ HASONLÓ AZ EP-KÉPVISELŐ KIJELENTÉSE

Gwendoline Delbos-CorfieldEP-képviselő kijelentéseivel (Évek óta tudjuk, hogy a kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak – jelentette ki a képviselő. Később ezt ebben a formában visszavonta.) kapcsolatban a miniszter azt mondta: a náci és a kommunista propaganda volt hasonló ahhoz, amit Magyarország ellen folytatott az EP-képviselő. A mennyiben lehetséges, jogi lépéseket tesz Magyarország.

Az uniós szankciós csomagokkal összefüggésben elmondta, nem akar spekulációkba bocsátkozni az uniós csúcs előtt, de az energetikai szankciókat továbbra is ellenzi a kormány.

VISSZA KELL TÉRNI A JÓZAN ÉSZ POLITIKÁJÁHOZ A HATÁRVÉDELEMBEN

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta, hogy

Magyarországnak igaza van a kerítésépítés területén, pedig korábban élesen támadták hazánkat.

A Bizottságnak a schengeni határok megvédésére forrásokat is biztosítania kell - tette hozzá. Ha nem védjük meg a külső határokat, akkor a belső határokon indul majd el a szigorítás - mondta Gulyás.Vissza kell térni a józan ész politikájához.

Kérdéses, hogy lesz Orbán-Zelenszkij találkozó Brüsszelben

Még nem lehet tudni, hogy Orbán Viktor kormányfő találkozik-e Zelenszkijjel - mondta Gulyás. Ukrajna uniós csatlakozáásval kapcsolatban hangsúlyozta: hogyha nemzetiségi kérdésekben nem lesz előrelépés, akkor Magyarország nem fogja azt támogatni.

ÁPRILIS VÉGÉIG MARAD AZ ÉLELMISZERÁRSTOP

Az élelmiszerárstopok április 30-ig maradnak a jelenlegi szabályok alapján, azonban

a kormány folyamatosan vizsgálja az ellátásbiztonságot

- mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely.

A környezetvédelmi szabályokat be kell tartani az akkumlátorgyárnál

"A környezetvédelmi szabályokat be kell tartani"- jelentette ki a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárral kapcsolatban. A beruházás összértéke 3000 milliárd forintot tesz ki. Az ipari parkban újabb fejlesztések szükésegesek a beruházáshoz. Azt egyelőre nem lehet pontosan megmondani, hogy mekkora támogatást ad a magyar állam a beruházásra - tette hozzá.

Később újságírói kérdésre elmondta: nem a társadalmi aggályt tartja a legfontosabbnak, hanem azt, hogy a beruházó, az önkormányzat és a kormányzat tisztázni tudja, hogy semmilyen aggály nem merül fel a beruházással kapcsolatban.

"Az összes felvetésre legyen világos válasz, és akkor nem lesz társadalmi ellenállás."

- hangsúlyozta.

Gulyás Gergely később kérdésre elmondta, ma a világban komoly verseny van az akkumulátorgyáras beruházásokér, az pedig külföldi érdek, hogy Magyarországra ne jöjjön akkumulátorgyár.

Gulyás Gergely azt is elmondta, a debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatos tiltakozásokra józan választ kell adniuk, míg a baloldali pártoknak háromhetente kell valami témát találniuk a kormánnyal szemben.

A BÉCSI EGYEZMÉNY AZ AMERIKAI NAGYKÖVETRE IS VONATKOZIK

Gulyás Gergely az amerikai nagykövethazánkat rendszeresen bíráló kijelentéseivel kapcsolatban elmondta: amikor diplomáciáról tanult, akkor azt tanulta, hogy az államok azért küldenek diplomatákat egymáshoz, hogy a jó viszonyt segítség és azt reméli, ha még a látszat néha mást is mutat, az amerikai nagykövet is ezen dolgozik.

VAN ELÉG ÜZEMANYAG

Gulyás kérdésre elmondta, hogy nincs veszélyben Magyarország üzemanyagellátása. Az azerbajdzsáni kőolaj-és földgázszálításokkal kapcsolatban közölte, hogy pozitív fejlemény, hogy Európa is tájékozódik ebbe az irányba.

A TISZTEK ELBOCSÁJTÁSA INDOKOLT

Gulyás Gergely a Honvédségtől elbocsájtott tisztekkel kapcsolatban elmondta:pártpolitikaihovatartozástól függetlenül abban teljes konszenzus volt az elmúlt évtizedekben, hogy a magyar hadsereg tiszti állománya lényegesen nagyobb, mint amit a közkatonák száma indokolna.

MAGYARORSZÁG NEM PROVOKÁL SENKIT ZÁSZLÓKKAL

Magyarországon bármelyik közösség szabadon használhatja a zászlaját és jelképeit, kivéve az önkényuralmi jelképeket

- válaszolta újságírói kérdésre Gulyás Gergely.Nem akarunk provokálni senkit, de azt szeretnénk, ha a közép-európai népek együttműködésének keretében minden közösség szabadon használhassa a jelképeit.

SCHADL-ÜGY: VARGA JUDITNAK NEM KELL TÁVOZNIA

A Schadl-ügyől újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt mondta, hogy lehet, hogy az Igazságügyi Minisztériumban tudtak róla, de általánosságban nem tudtak a tárcában az ügyről– a miniszter megjegyezte: kár, hogy akkor nem tettek feljelentést.

Gulyás Gergely azt is hangsúlyozta, hogy Varga Judit az ügyben érintett Völner Pált államtitkárként kapta, nem ő választotta. A kérdésre, hogy ha elítélik Völner Pált, lemond-e Varga Judit, Gulyás Gergely azt válaszolta: nem látja, hogy ennek bármilyen következménnyel kellene járnia Varga Judit miniszteri pozíciójára nézve, mivel nem érintett az ügyben.

NEM LESZ ÁFACSÖKKENTÉS

Nem merült fel az áfacsökkentés, mert az áfacsökkentés nem árcsökkentést hoz, hanem a kereskedelmi haszon növekedését-válaszolta újságírói kérdésre Gulyás Gergely. A miniszter szerint a magas áfának ugyan megvan az a kockázata, hogy nem fizetik be, de

ez az a terület, ahol még az Európai Bizottság is elismeri, hogy előrelépést értek el, az áfacsalások visszaszorultak.

A MAGYAR MÉDIA SOKSZÍNŰ, AZ EURÓPAI NEM

Gulyás Gergely úgy látja, hogy a magyar média sokszínű,a nyugati egyszínű, Magyarországonmindenki tud olyan szerkesztőséget találni, ahol gyűlölheti vagy szeretheti a kormányt, és ezt olyan szinten írhatja meg, ami Nyugat-Európában elképzelhetetlen.

TURISZTIKAI REKORDÉV VÁRHATÓ

Jó esély van arra, hogy a 2019-es turisztikai rekordévet sikerül idén meghaladni - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Még nem született döntés arról, hogy a magyar nagykövetséget Jeruzsálembe helyezzék - mondta egy másik kérdésre a miniszter. 

Itt nézheti a Kormányinfót:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.