Hatalmas érdeklődés övezte az ingyenes szűréseket a Dóm téren

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ingyenes szűrővizsgálatokat tartott szerdán 10 és 16 óra között a Magyar Orvostanhallgatók Országos Szövetsége, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Magyar Rákellenes Liga – számolt be róla a Délmagyar.

A lap cikke szerint a Dóm téren várták az érdeklődőket a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszaival a rákellenes világnap alkalmából. A szervezők célja az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet a megelőzésre és a betegség korai stádiumban történő felismerésére. Hatalmas érdeklődés övezte a programot, hosszú sorokban kígyóztak a szűrésre várók.

Fotó: Török János / Délmagyar

A szűrőnap kapcsán tartott sajtótájékoztatón Bartha-Bosnyákovits Tünde vármegyei tisztifőorvos elmondta, az egészségfejlesztés magába foglalja a megelőzést, aminek több szakasza van. Rámutatott, egyik a primer prevenció, ami arról szól, hogy éljünk egészségesen, tehát táplálkozzunk jól, mozogjunk sokat, míg a másik része a szekunder prevenció, vagyis a szürke sáv, amikor még nincsenek látható jelei a betegségnek, az még nem alakult ki, de nehezebben indulunk el reggelente, szédülékenyebbek vagyunk. Megjegyezte, a szűrővizsgálatok épp azokat célozzák meg, akik ebbe a csoportba tartoznak, hogy még időben észrevegyék a betegséget.

További részleteket IDE KATTINTVA olvashat.

Előző sztori

Jámbor András lelkes aktivistája a letartóztatott magyar viperás támadó

Következő sztori

Óvodabezárás: hiába háborognak a szülők, a baloldali képviselők hajthatatlanok