Emléktáblát állítottak Karikó Teréz operaénekesnek

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egykori lakóházán felavatták pénteken Karikó Teréz operaénekes, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagjának domborműves emléktábláját, Bánfi Gábor szobrászművész és Bánfi Antal kőfaragó alkotását.

Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója avatóbeszédében hangsúlyozta, Karikó Teréz több mint ötvenéves pályafutása során – bár nemzetközi sikereket is elért – mindvégig hűséges maradt a Szegedi Nemzeti Színház társulatához. Operaénekesként kivitelesen szép, gazdag hang adatott neki, s sikereihez az is hozzájárult, hogy karcsú magas, igazi dráma szopránnak való alkat volt egy olyan korszakban, amikor a színpadi megjelenést még nem tartották annyira fontosnak, mint ma. “Nyugdíjba vonulását” követően is szívesen színpadra állt, sőt az 1990-es években még bővült is repertoárja komikus szerepekkel – mondta a karmester.

Karikó Teréz 1932. március 31-én született Budapesten. A Zeneakadémiát 1960-ban végezte el, majd a következő évben – Vaszy Viktor hívására – Szegedre szerződött, s rövidesen a színház vezető drámai szopránjává vált. A rádiós és televíziós közvetítéseknek és a fővárosi fellépéseknek köszönhetően neve országszerte ismertté vált, majd az 1970-es évektől rendszeresen külföldön is föllépett. Hat évig tanított a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola szegedi tagozatán. 1992-ben a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja lett, ahol 2012-ig énekmesterként dolgozott.

Tehetségét és munkáját Liszt Ferenc-, Bartók-Pásztory-díjjal és számos színházi kitüntetéssel ismerték el, 2010-ben megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét, 2012-ben pedig a Szegedért Emlékérmet is. 2021. november 8-án hunyt el Orosházán.

(MTI)
Kép forrása: Szegedi Nemzeti Színház

Előző sztori

“Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!”

Következő sztori

Frontális karambol történt Vásárhely és Szikáncs között